Een nieuwe Bergense Kroniek

Nieuws
Alle schrijvers verzameld in Huisje Doek
Alle schrijvers verzameld in Huisje Doek (Foto: Ed Bausch)

BERGEN - De presentatie van een nieuwe Kroniek, de halfjaarlijkse uitgave van de Historische Vereniging Bergen is altijd een feestelijke gebeurtenis. Dit keer vond die plaats in Huisje Doek, ooit een klein woonhuis, nu een gelegenheidsgalerie, genoemd naar de familie Doek. Anna en Gerard Doek bewonen het grote huis op het perceel, eigenlijk gelegen aan het begin van de Hoflaan. In hun achtertuin hebben ze van het voormalige woonhuisje, Kerkepad 1, een fraaie ruimte gemaakt, die ze geheel onbaatzuchtig ter beschikking stellen aan liefst beginnende kunstenaars. Een dappere poging om kunstenaarsdorp iets te geven, waar menige galerie niet meer bestaat.

door Ed Bausch

Stille strand en soldatenbarak

In een decor met strandschilderijen van Robert ten Wolde, Caroline Metzelaar, Mareike Naumann en haar eigen werk presenteerde Yvon Bos Eijssen met de nodige humor de artikelen en de schrijvers daarvan. Ze schreef zelf ‘Uitwaaien aan Zee’, over 100 jaar ‘Het Stille Strand’ in Bergen aan Zee. De ontwikkeling van ongebleekte katoenen tenten naar de het fraaie onderkomen van nu. ‘Een barak voor plunderaars’ is de titel van het onderzoek dat John Grooteman deed naar de barak, die in 1799 werd gebouwd om de soldaten van de Frans-Bataafse legers iets van comfort te bieden in de toenmalige Kerkbuurt, nu Ruïnelaan 11. Ben Ide Min komt met een artikel over de vermeende doortocht van Napoleon door Bergen. Is hij er niet in geweest, dan scheerde hij er wel rakelings langs op een tocht van Den Helder naar Haarlem.

Beken, banken en Duinstreek

Eric en Annelies van der Wal verhalen over de Broekbeek en andere historische duinrellen. De Broekbeek is nog deels te zien, diverse andere beken stromen ook nog, maar ondergronds. Wie weet komt er nog eens een fontein ergens in het centrum om de herinnering aan die toen noodzakelijke (en nu weer) waterafvoeren te eren. Jan Rein Pruntel verhaalt over de banken, de betaalinstellingen, die er ooit waren in Bergen, waar nu alleen nog een gele Geldmaat resteert. Het is deel 1, dus er komen nog meer verhalen over ‘Bankieren als bijbaan’. Harrie Oud heeft een bijdrage geleverd over de Duinstreek, de roemruchte en uiteindelijk ten onder gegane krant voor Bergen en Schoorl. Oud was jarenlang een van de redacteuren. De krant zou dit jaar 100 jaar zijn geworden.

Bedden op balkons en Herenwegen

Zo’n jubileum is dan wel weer weggelegd voor het Zeehuis in Bergen aan Zee. Idzard van Manen schrijft over de ligbedden op de balkons voor de bleekneusjes en hoe het er nu is. Erik Luik, conservator van het Sterkenhuis, heeft geschreven over ‘Herenweg, terug op de kaart’, naar aanleiding van de fantasieprikkelende tentoonstelling die hij daar over heeft samengesteld. Kortom, een Bergense Kroniek boordevol prachtverhalen. 


Kijk op hvn-nh.nl of koop ‘em in de boekhandel.