Expositie en workshop van Harmen van Straaten bij KEK

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

BEVERWIJK - Alles krult in de prentenboeken van Harmen van Straaten. Of dat nu de staart van een tijger is, de snor van meneer Stromboli, de poten van een inktvis of de haren van het meisje Fien: ze krullen allemaal van plezier. En dat werkt zo aanstekelijk dat je ook je eigen mondhoeken omhoog voelt gaan. Neem de proef op de som en bezoek de nieuwe KEK-tentoonstelling met zijn werk. Harmen van Straaten exposeert van 6 oktober tot en met 16 november met een selectie uit zijn prenten- en jeugdboeken.

Harmen van Straaten tekent met zwier

Vrolijk werk dus dat bovendien uitblinkt in kleur en compositie. Elk boekenomslag, elke illustratie is zo zorgvuldig opgebouwd en zo gedetailleerd dat je er automatisch in wordt ‘gezogen’. Best bijzonder voor iemand die naar eigen zeggen als kind tekenen nogal ‘stom’ vond. Hij tekende namelijk altijd al en het ging hem ‘makkelijk’ af. Beter was het om als volwassene iets uitdagenders aan te pakken, zo vond hij. Rechten studeren bijvoorbeeld. Aldus werd Harmen jurist en docent. Gelukkig begon hij naast zijn ‘serieuze bezigheden’ voor de aardigheid ook weer te tekenen. En dat beviel hem uiteindelijk zo goed dat hij er toch zijn beroep van maakte.

Sinds die tijd, vanaf 1987, werkt Harmen van Straaten met niet aflatende ijver aan een indrukwekkend oeuvre. In totaal illustreerde hij zo’n 400 (!) boeken. Van schrijvers als Astrid Lindgren, Jacques Vriens en Carry Slee en Mies Bouhuys. Daarnaast schreef en illustreerde hij zelf ruim 50 boeken voor lezers van alle leeftijden. Behalve zwier geeft hij de kinderen in zijn boeken ook durf mee. Ze zijn dapper, grappig en slim. Ondernemen enge zoektochten, ontraadselen geheimen en overwinnen hun angsten. En wel op zo’n manier dat je ze bijkans toejuicht en aanmoedigt: zet ‘m op!

Zijn springerige, optimistische stijl bleef in het buitenland niet onopgemerkt. Harmen van Straaten ontving verschillende prijzen, waaronder de Sankei Children’s Book Award en de Gouden Penseel van Japan. Zijn vertaalde prentenboeken vonden gretig aftrek bij Koreaanse, Deense, Franse, Noorse, Zweedse en Japanse kinderen. De laatste jaren schrijft Harmen van Straaten ook romans voor 15-jarigen en ouder, maar zijn hart heeft hij – gelukkig - verpand aan het tekenen. Een selectie van zijn illustraties vind je van 6 oktober tot en met 16 november bij KEK (Kunst Exposities Kerkplein). Voor openingstijden zie de website www.kekbeverwijk.nl.