Vrijheid koesteren met Vrijheidsmaaltijd

Nieuws
Bevrijdingsdefilé op 8 mei 1945 in Beverwijk.
Bevrijdingsdefilé op 8 mei 1945 in Beverwijk. (Foto: Museum Kennemerland)

BEVERWIJK - Ter ere van 79 jaar vrijheid in Nederland te vieren is er op Bevrijdingsdag, zondag 5 mei, een gezamenlijke maaltijd in de Vredevorst Kerk in Beverwijk. Voor de derde keer organiseren Stichting 4 mei Beverwijk, Vereniging Humanitas IJmond en de Protestantse Kerk Beverwijk - Wijk aan Zee de Vrijheidsmaaltijd.

Bij de Vrijheidsmaaltijd zal ook Libanon-veteraan Peter Broek uit Heemskerk aanwezig zijn. Hij was anderhalf jaar in Zuid-Libanon gelegerd. Het muzikale duo La Gionda verzorgd de muziek. David van Aalderen en Henk Meulenbeld vermaken de gasten met zang, begeleid door de accordeon en viool. 

‘’Alle reden om vrijheid in Nederland te koesteren’’

‘’Het is onrustig in de wereld. De oorlog in Gaza tussen Israël en Hamas met groeiende haat tegen Joden als gevolg, de voortmodderende oorlog in Oekraïne waar Rusland de burgerbevolking blijft bestoken. Maar ook verder weg de oorlogen in Soedan en Congo, de opstand in Haïti’’, aldus de organisatoren. ‘’Dus alle reden om de vrijheid in Nederland te koesteren, te onderhouden en te vieren. Zondag 5 mei is het Bevrijdingsdag. Dan vieren wij onze vrijheid die, zeker met het oog op al die oorlogen, ook in Europa niet echt vanzelfsprekend is.’’ 

Menu 

Op het menu staan broodjes en de speciale vrijheidsmaaltijdsoep, geserveerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Er wordt een alcoholvrije toost uitgebracht op de vrede en er wordt kort stilgestaan bij de waarde van vrijheid en vrede in ons land. Dit alles onder het genot van muzikaal vermaak. 

Aanmelden 

Aanmelden voor de maaltijd kan tot 1 mei door te mailen naar ijmond@humanitas.nl of info@pknbeverwijk.nl.. De Vrijheidsmaaltijd begint om 17.30 uur aan de kerk aan Laan der Nederlanden 150. De zaal opent om 17.00 uur en de avond duurt tot ongeveer 19.00 uur.