FNV kondigt stakingen en werkonderbrekingen aan in Den Haag

Algemeen
Als er wordt gestaakt in Den Haag worden straten niet meer schoon gehouden
Als er wordt gestaakt in Den Haag worden straten niet meer schoon gehouden (Foto: pixabay)

Tijdens druk bezochte actiebijeenkomsten van FNV met honderden medewerkers van de Haagse Straatorganisatie is woensdag 1 februari besloten om het werk drie dagen neer te leggen. De datum is  nog niet bekend.

Op 11 januari liep het gestelde ultimatum aan de werkgevers van FNV Overheid en de overige betrokken bonden voor de nieuwe cao Gemeenten/SGO af. Sinds medio januari zijn er stakingen en werkonderbrekingen op diverse plekken in Nederland. Inmiddels vonden er al werkonderbrekingen en stakingen plaats in Almere, Amsterdam, Rotterdam, Tilburg en Utrecht.  Op dit moment wordt er nog steeds, tot en met maandag 6 februari, gestaakt in Utrecht. 

Als er wordt gestaakt in Den Haag worden straten niet meer schoon gehouden en ook het onderhoud aan de straten ligt stil. Andere onderdelen van de gemeente hebben aangegeven ook in actie te willen komen, meldt FNV. 

Verrast

Gijsbert Boggia, FNV Overheid bestuurder Den Haag: “Al weken is duidelijk hoe groot de onvrede is onder gemeente ambtenaren over het erg lage loonbod van de VNG. En toch was ik nog verrast over de enorme actiebereidheid. Honderden werknemers van het Veegbedrijf kwamen naar de bijeenkomsten bij de drie grote depots. Ruim 100 van de medewerkers hebben zich gisteren als lid aangesloten bij de FNV, omdat ze zien dat ze sámen sterker staan!’ Iedereen voelt de hoge inflatie en hoge werkdruk.

Inflatie en hoge werkdruk

FNV Overheid cao-onderhandelaar Marieke Manschot: ‘De actiebereidheid is groot. Iedereen voelt de hoge inflatie en de hoge werkdruk. ‘Onze cao-eisen zijn duidelijk. Wij eisen onder meer 12% loonsverhoging voor 2023 en ook Automatische Prijscompensatie (APC). De VNG biedt in het laatste loonbod van 14 december slechts een schamele 5% per 1 februari 2023 (en 3% per 1 april 2024). De inflatie is nog steeds extreem hoog en de krapte op de arbeidsmarkt, met daarbij ook de werkdruk, nog steeds zeer groot.”

Uit het laatste loonbod van de VNG blijkt volstrekt onvoldoende waardering, vindt Manschot. “Evenmin hebben de werkgevers toenadering gezocht op andere belangrijke onderwerpen zoals vitaliteit.”

Belangrijkste cao-eisen

De FNV eist onder andere 12% structurele loonsverhoging en een automatische prijscompensatie (APC) ter compensatie van toekomstige inflatie, maar ook een goede verlof & vitaliteitsregeling voor jong en oud. In totaal werken er ruim 187.000 ambtenaren in de sector Gemeenten/Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties (SGO).