Dierenambulance redt velduil die op onverwachte plek werd gevonden

Zorg
 Om onderkoeling tegen te gaan hebben de vriendelijke vissers de uil veiliggesteld in een warme ruimte in een krat, met wat dekens.
Om onderkoeling tegen te gaan hebben de vriendelijke vissers de uil veiliggesteld in een warme ruimte in een krat, met wat dekens. (Foto: Dierenambulance Den Haag e.o.)

Een velduil op een boot, midden op zee tussen Nederland en Engeland. Dat komt niet vaak voor. Ook Dierenambulance Den Haag had het niet eerder meegemaakt.

Vissers keken raar op toen ze  veertig mijl vanaf de Nederlandse kust hun netten pakten om te gaan vissen, ruim twee weken geleden. Op het dek van hun vissersboot troffen ze een verzwakte velduil aan. De uil was nat van de golven die vanuit zee op het dek spatten. Om onderkoeling tegen te gaan hebben de vriendelijke vissers de uil veiliggesteld in een warme ruimte in een krat, met wat dekens.

Dierenambulance Den Haag e.o.

Terug in Scheveningen

Drie dagen later was de boot terug in Scheveningen en de vissers belden direct de dierenambulance. ‘s Ochtends vroeg kwam de melding daar binnen en ambulancechauffeur John Buijs reed snel naar de haven.


 Dierenambulance Den Haag e.o.

Overzetten in een bench vroeg nog best wat handigheid

John Buijs: “Bij aankomst werd ik opgewacht door de vissers en inspecteerde ik de uil. De velduil was nog best levendig, ondanks dat het diertje wat vermagerd was en mogelijk ook onderkoeld was geweest. De uil overzetten in een bench vroeg nog best wat handigheid. Hij was namelijk aan het sissen en blazen. Ook heeft hij scherpe klauwen, die mij zo zouden kunnen verwonden.” Gelukkig is dit goed verlopen en kon de uil rustig worden vervoerd naar het hospitaal van Stichting Dierenhospitaal en Ambulancedienst Den Haag.

Dierenambulance Den Haag

Couveuse

In het hospitaal is de uil in een couveuse gezet. Hier is het lekker warm en kwam de vogel tot rust na deze heftige dagen. Natuurlijk kreeg hij ook wat te eten en drinken.

John Buijs: “Zodra Vogelopvang De Wulp open was en de vogel wat was uitgerust, heb ik hem daarheen gebracht. Hier hebben ze veel kennis en de goede voorzieningen om de uil te verzorgen en aan te laten sterken. De uil was erg zwak en vermagerd. Gelukkig ging het snel beter. Na anderhalve week in de opvang, kon hij weer worden vrijgelaten in het wild!”