Stichting Miss IQ heeft in 2022 hard aan de weg getimmerd

Algemeen
Ruth Groenewoud (r) met Eugènie Herlaar, die als lid van het Comité van Aanbeveling al sinds het prille begin bij Stichting Miss IQ betrokken is.
Ruth Groenewoud (r) met Eugènie Herlaar, die als lid van het Comité van Aanbeveling al sinds het prille begin bij Stichting Miss IQ betrokken is. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD – Stichting Miss IQ heeft haar doelstellingen voor dit jaar ruimschoots behaald. Eind oktober werden de laatste zeven containers vol duurzaam school- en sportmateriaal naar de Antillen verscheept. Dat brengt het totaal van heel 2022 op maar liefst 21 containers. “We hebben dit jaar hard aan de weg getimmerd”, vertelt Ruth Groenewoud, die Stichting Miss IQ bijna twaalf jaar geleden oprichtte. Dankzij vele vruchtbare gesprekken die ze voerde op Curaçao, Aruba en Bonaire kijkt ze vol goede moed vooruit naar het jaar dat komen gaat.

“Mijn strijd is niet zomaar een strijd”, vertelt Ruth. Ze groeide zelf op Curaçao op en weet hoeveel armoede er heerst, welke andere problemen er spelen en op welke manieren de kinderen daar beschadigd kunnen raken. “Een vangnet is er niet. Ik gun de kinderen daar dat ze aan hun kansarme situatie kunnen ontkomen. Ik wil ze daarbij helpen door middelen bijeen te brengen waarmee kinderen hun innerlijke kracht op een positieve manier kunnen ontwikkelen. Met schoolmeubilair, boeken, sport- en spelmaterialen, muziekinstrumenten. Er is nauwelijks geld; kinderen brengen een tuinstoel van thuis mee naar school, zodat ze kunnen zitten. Stoelen, tafels, schoolborden die in Nederland afgedankt worden, zijn vaak nog prima bruikbaar en krijgt dankzij onze stichting een tweede leven op de Antillen.”

Goede gesprekken

In oktober heeft Ruth een trip naar het Caribisch gebied gemaakt, om goede gesprekken te voeren met hoogwaardigheidsbekleders en zakenlieden die Stichting Miss IQ verder kunnen helpen. “De focus heeft altijd gelegen op Curaçao, omdat we daar al contacten hebben. Sinds dit jaar richten we ons ook op Aruba en Bonaire. Ook willen we kijken wat we voor de bovenwindse eilanden (Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten) kunnen betekenen.

Waardering en erkenning

Ook een mijlpaal die stichting Miss IQ in 2022 heeft bereikt, is het stichten van een eigen dependance op het eiland Curaçao. ”Milousha Faries, een nicht van Eugènie Herlaar, is voor ons op het eiland als bestuurslid ter plaatse aanwezig om het werk daar te coördineren. Waar Ruth voorheen het netwerken in de Antillen combineerde met het afleveren van de containers, plant ze vanaf nu waar mogelijk apart zakenreizen in. “Gesprekken met ministers, ambtenaren, gouverneurs en andere invloedrijke mensen is behoorlijk intensief”, vertelt Ruth. “Maar dankzij de goede gesprekken die we in oktober hebben gevoerd voelen we eindelijk de waardering en erkenning van de overheden daar. Ze willen graag samenwerken met ons, er is aandacht in de media voor onze stichting.”

Muziekinstrumenten en ziekenhuisbedden

Dat resulteert in de eerste containers met schoolmateriaal voor Bonaire, bij wijze van pilot, in februari/maart. Aruba heeft al een container met sportattributen ontvangen en heeft een aantal specifieke wensen uitgesproken. Ruth: “Voor de fanfare zoeken ze muziekinstrumenten en verder hebben ze een schreeuwende behoefte aan materiaal voor de ouderenzorg. Denk aan ziekenhuisbedden, rolstoelen, douchestoelen. Ik wil hen daar graag bij helpen. Ik voel me zo welkom en gewaardeerd op Aruba. Het Renaissance Hotel stelt bijvoorbeeld gratis logies en ontbijt voor ons beschikbaar zolang we op het eiland zijn. Dat vind ik zo’n groot gebaar!” Ook heel belangrijk voor het voortbestaan van de stichting is de AFAS Foundation, die al jaren de projecten ondersteunt. “Verder zijn we afhankelijk van donaties. Gelukkig blijven scholen en verenigingen gul geven. Daar zijn we ontzettend blij mee.”

Opvanghuis

Voor 2023 heeft Stichting Miss IQ grootse plannen. Zo staat er half januari een vierlandenoverleg met als thema onderwijs en armoede op de agenda waar Ruth hoopt een pitch te mogen houden. Verder wil ze graag een opvanghuis voor beschadigde kinderen opstarten op Curaçao. Het moet een plek worden waar kinderen die slachtoffer zijn van mishandeling of misbruik een veilig onderkomen hebben en waar ze geholpen worden. Ruth: “Het is anders dan in Nederland, want de familie doet niks. Ze praten over je in plaats van met je. Het kind wordt verstoten door de familie. Daar kan en moet ik iets tegen doen. Ik heb al een stuk grond op het oog, op een rustige plek naast een kerk. Ik zal er alles aan doen om dat te kunnen realiseren.”

Wil je de stichting steunen met een financiële bijdrage, met het doneren van materialen of als vrijwilliger? Kijk dan op www.stichtingmissiq.nl.