Winkeliersvereniging Cronjéstraat is klaar voor de feestmaanden

Algemeen
Kees Hoogenbosch, eigenaar van de gelijknamige schoenenzaak en voorzitter van de winkeliersvereniging Cronjé.
Kees Hoogenbosch, eigenaar van de gelijknamige schoenenzaak en voorzitter van de winkeliersvereniging Cronjé. (Foto: Rowin van Diest)

HAARLEM - De luifels en luifelplaten worden vervangen, de verlichting onder de boog kan weer aan en de kerstboompjes voor de feestdagen zijn in bestelling. De Cronjé is klaar voor de feestmaanden. De winkeliers van de Generaal Cronjéstraat blijven positief. “We hebben het zwaar door alle coronamaatregelen, maar we laten ons er niet door kisten, zegt Kees Hoogenbosch, voorzitter van de Winkeliersvereniging en eigenaar van zijn gelijknamige schoenenzaak, Kees Hoogenbosch Schoenen. De Cronjéstraat blijft de fijnste winkelstraat van Haarlem, daar doen we ons uiterste best voor.”

“De afgelopen maanden waren voor elke ondernemer zwaar. Dat valt niet te ontkennen. Toch blijven we positief gestemd,” zegt Kees. Onze vaste klanten komen van heinde en ver, maar we moeten het echt hebben van de omringende straten en wijken. De straat heeft meer een dorpsfunctie, we kunnen elkaar door en door.”

Lange historie

De ondernemers zijn ook buiten de winkeliersvereniging met elkaar verbonden. “De Cronjéstraat heeft een lange historie. Sommige winkels zijn hier al langer dan een halve eeuw gevestigd. Mijn winkel bestond afgelopen mei 77 jaar! En zo zijn er meerdere winkels in deze straat met een lange historie en traditie. Dat mag niet verloren gaan.”

Derde generatie

“Als we nu kijken, dan zien we dat de huidige eigenaren inmiddels al derde generaties van ondernemers die vaak in deze straat of omliggende straten geboren zijn. Kijk maar naar mij.” Uit een gezin van zeven, is Kees in het huis boven de zaak geboren. “Mijn ouders runden deze schoenenwinkel en ik kon het overnemen. Schoenen zijn mijn hobby en beroep. Ik kan er niet van buiten. Ik zelf ben net 69 geworden, dus ben van de tweede generatie, maar er zijn hier ook winkels waar de generatie na mij al de de dienst uitmaken in de zaak. Dat is toch fantastisch?”

950 meter winkelplezier

De lange winkelstraat in Haarlem-Noord ligt er tevreden bij. Met het vervangen van alle luifels krijgt de straat weer een fris aangezicht. De pandeigenaren bekostigen dit project via de BIZ, andere activiteiten worden door de winkeliersvereniging betaald. “De straat is 950 meter lang dus je kunt wel raden dat er flink wat winkeliers zijn. Omdat iedereen enthousiast is, kunnen we ook echt het verschil maken ten opzichte van andere winkelstraten of winkelcentra.

Zoeken naar alternatieven

De bestuursleden bedenken, plannen en voeren allerlei activiteiten uit om de aantrekkingskracht voor de Cronjé te vergroten. Denk aan de jaarlijkse Sinterklaasintocht, markten, braderieën en entertainment door heel de straat. “Vorig jaar hadden we vlak voor kerst een Dickenskoor geregeld dat optredens gaf door heel de straat. Dat geeft wel sfeer. Helaas kan dat nu niet. Wegens corona hebben we afgelopen maanden weinig kunnen organiseren, maar we kijken naar alternatieven.”

Goede samenwerking met Haarlems Nieuwsblad

Met de terugkeer van Haarlems Nieuwsblad is de winkeliersvereniging ook zeer verheugd. “ De wisselwerking is fantastisch. Het blad is rijk aan goede inhoud en sluit aan bij ons publiek. We zijn blij dat we de samenwerking weer voortzetten zodat we in de toekomst weer mooie acties en activiteiten kunnen promoten.”