Participatieprijs 2020 uitgereikt, en de winnaar is...

Algemeen
V.l.n.r. Wetjouder Meijs, Maaike Groen, Joost Mollerus en Maud Versteege van Martha Flora.
V.l.n.r. Wetjouder Meijs, Maaike Groen, Joost Mollerus en Maud Versteege van Martha Flora. (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - Afgelopen maandag was de uitreiking van de Participatieprijs 2020 in wijkcentrum De Ringvaart. Dit in aanwezigheid van alle dertien genomineerden en wethouder Marie-Thérèse Meijs. Winnaar werd Stichting Fietsmaatjes.

Willem Brand

Sinds de Participatieraad (een orgaan dat de gemeente Haarlem gevraagd en ongevraagd adviseert over zaken als diversiteit en de multiculturele samenleving) acht jaar terug in het leven werd geroepen, is er jaarlijks een verkiezing van het beste initiatief om de stad leefbaarder, aangenamer en schoner te maken.

Creatieve Muggen

De aanmoedigingsprijs ging naar SupMission, een groep van 30 vrijwilligers die per board de wateren en kades schoonhoudt. De Creatieve Muggen, een groep van zo’n twintig Haarlemmers die in wisselende samenstelling verenigingen adviseert rondom o.a. pr en fondsenwerving, kregen de publieksprijs. Wie weet kunnen die creativo’s Stichting Ontmoet Elkaar tips geven om vrijwilligers te werven. Gabrielle Venix en Peggy Meulman leveren 7 dagen per week zo’n 60 maaltijden aan kwetsbare stadgenoten. “We zoeken met spoed mensen die op vaste tijden willen koken of de maaltijden willen vervoeren.”

Blij van fietsen

Ook Fietsmaatjes zou baat hebben bij locatiecoördinatoren: een vaste vrijwilliger die in een van de zeven zorginstellingen het fietsen op een duofiets regelt met deelnemers, fietsmaatjes en de instelling, vertelt Joost Mollerus. Bestuurslid Maaike Groen: “Mijn moeder Bep (84), die sinds kort in Martha Flora woont, wordt zo blij van fietsen in de natuur. Daardoor komt ze ook beter uit haar woorden. Dankzij mijn zus Rachel - die contact zocht met Joost - krijgt Martha Flora binnenkort ook een duofiets.” Mollerus: “Onze stichting betaalt ook mee aan het onderhoud van de fietsen.”

Wisseltrofee

Een stukje groener wordt Noord door de Indische buurttuin met vier doetuinen en een kindermoestuin. Zij wonnen niet, maar hun project is al een succes. Een mooie plek ook om elkaar te ontmoeten. Zo was er vandaag, vertelt Kerline de Vries, een plantjesuitdeeldag. Een eerste aanzet voor geveltuintjes. De wisseltrofee, een 3D ontwerp van de Bavotoren (gemaakt door 3D Orbit), mocht niet mee naar huis. wel een kleiner duplicaat.