Protestactie vanwege de versoepelingen, die niet voor de horeca en cultuur gelden.
Protestactie vanwege de versoepelingen, die niet voor de horeca en cultuur gelden. (Foto: Mexx van der Lieuw / Regio12media)
VIDEO

Theater De Liefde voert actie tegen nieuwe coronaregels: ‘Tijd om van ons te laten horen’

17 jan, 08:37 Algemeen

HAARLEM - Tijdens de persconferentie van vrijdagavond bleek dat veel weer open mocht, behalve de culturele sector en horeca. Dat schoot bij Theater De Liefde in het verkeerde keelgat. En dus werd er zaterdagmiddag actie gevoerd.

Door: redactie/Willem Brand

‘Dit voelt oneerlijk’ 

“Waarom mogen winkels en sportscholen waarschijnlijk wel weer open, maar moeten wij in hemelsnaam dicht blijven? Terwijl wij juist hebben laten zien hoe veilig het bij ons is en de culturele sector totaal geen coronabrandhaard is?” Dat zegt een gefrustreerde Simone Lensink als we haar spreken over de actie. “Het is een raar besluit, en voor ons reden nu een keer van de daken te schreeuwen hoe oneerlijk dit voelt.”

Tekst gaat door onder de foto en video

actie theater de liefde lockdown haarlem
Mexx van der Lieuw / Regio12media


Video: John van der Wal

Passend lied 

Om 16.00 uur zaterdagmiddag traden onder meer muzikanten Mylou Frencken en Gerrie Hondius op. “Ze vertolkten daarbij het nummer ‘Open’ van The Scene. Een perfect passend lied voor deze situatie. Natuurlijk mikten we niet op hordes mensen voor de deur, maar het is gewoon tijd om van ons te laten horen.”

“Ze liggen daar naakt op elkaar en wij kunnen niet open”, vatte Gerrie Hondius het beleid van de regering samen. Met dáár doelde Gerrie Hondius op het ‘hoerensteegje’ tegenover Theater de Liefde. De sekswerkers mochten wel hun ‘theater van de liefde’ bedrijven, de cabaretiers, toneelgroepen en muzikanten moeten de deuren gesloten houden.

Zangstudio Haarlem was van plan met een protestrepetitie van zich te laten horen. Artistiek leider Michel Poels: “Gelukkig pakte het vrijdagavond gunstiger voor ons uit en kunnen we met ons koor weer repeteren. Maar we zijn er nog niet! En we zijn solidair met al die podiumkunstenaars die nog niks kunnen doen. Je mag wel met een koor van zeventig mensen repeteren, maar een violist mag geen concert geven voor vijftig mensen. Dat lijkt ons onterecht, ook omdat bij een concert het publiek een mondkapje op kan.”

Theo Maassen

Vorig najaar liet het theater nog een show van Theo Maassen doorgaan, ondanks de toen geldende coronaregels. Daarvoor kreeg het uiteindelijk een boete van 2500 euro, ‘maar die nemen we op de koop toe’, aldus Theater De Liefde destijds.

Kapsalon De Liefde

Ook woensdag 19 januari wordt er nog actie gevoerd door het theater. Dan wordt het omgetoverd tot een kapsalon, waarbij onder meer Brigitte Kaandorp en Niki Jacobs zullen optreden. “De artiesten treden op in onze kapsalon omdat zij dat in het theater niet mogen. En dat alles binnen de toegestane maatregelen die ook in de kapsalons gelden: toegang op vertoon van een QR-code, op anderhalve meter en mét mondkapjes. Met deze ludieke actie vraagt De Liefde, net als vele andere theaters in het land, aandacht voor de noodzaak om zo snel mogelijk de theaters te openen én laten wij zien dat dit op een veilige manier kan.”

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Haarlem

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Autoverzekering in Haarlem Algemeen 17 mei, 14:37
Afbeelding
Geld lenen in Haarlem Algemeen 17 mei, 14:30
Afbeelding
18 mei Open koffie Huis voor Molenwijk: ‘Ontmoetingsplek voor iedereen’ Algemeen 17 mei, 11:27
Afbeelding
Honderden muzikanten in actie voor ‘’Vrijheid” Algemeen 17 mei, 10:48
Afbeelding
Burgemeester geeft lezing aan volle Groenmarktkerk Algemeen 16 mei, 17:07
Afbeelding
Restauratie Müllerorgel in Haarlem bijna klaar Algemeen 16 mei, 15:50
Afbeelding
Parksessies terug in Haarlem: dit weten we al Uitgaan 15 mei, 15:06
Afbeelding
Next Up: Talentenshow van Triple ThreaT in Stadsschouwburg Cultuur 14 mei, 11:22
Afbeelding
Vernieuwde Voortingplantsoen Haarlem feestelijk geopend Algemeen 14 mei, 09:55
Afbeelding
Politieonderzoek na aantreffen gecrashte auto 112-nieuws 14 mei, 02:38
Afbeelding
Haarlems TripleThreaT wint Grote Appeltje van Oranje 2022 Algemeen 13 mei, 14:21
Afbeelding
Griepprik voor 1200 Haarlemse iepen Algemeen 13 mei, 09:11
Afbeelding
Kind gewond bij ongeluk Europaweg 112-nieuws 13 mei, 09:02
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Haarlem

Op Rodi Haarlem volg je het laatste nieuws uit Haarlem. Rodi Haarlem informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Haarlem

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Haarlem in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief