Restauratie Müllerorgel in Haarlem bijna klaar

Algemeen
De restauratie van het Müllerorgel in de Grote Kerk nadert zijn voltooiing.
De restauratie van het Müllerorgel in de Grote Kerk nadert zijn voltooiing. (Foto: Gemeente Haarlem)

HAARLEM - De restauratie van het Müllerorgel in de Grote Kerk nadert zijn voltooiing. Vanaf vorig jaar september wordt gewerkt aan het herstel van de orgelpijpen. Het glinsterend resultaat is voor iedereen zichtbaar als vanaf 16 mei de steiger wordt afgebroken.

Gemeente Haarlem

Vleermuisurine

De orgelpijpen waren ernstig vervuild en aangetast door vleermuisurine. Alle pijpen, 313 in totaal, zijn voorzien van een nieuwe laag tinfolie. Tijdens de werkzaamheden bleek ook dat een aantal pijpen aangetast was door corrosie. Ook dat is hersteld. 

Het resultaat is oogverblindend en voor iedereen te bewonderen als vanaf 16 mei de steiger weg is. Bovendien zijn de grootste pijpen, die in de loop van de jaren steeds minder klank voortbrachten, hersteld in hun oude klankluister.

Vervuiling voorkomen

Samen met een ecologisch onderzoeksbureau is een oplossing bedacht en uitgevoerd om vervuiling van het kerkinterieur in de toekomst te voorkomen. Voor deze beschermde diersoort zijn speciale overwinteringskasten geplaatst op andere plekken in de kerk met een directe route verbinding naar buiten.

De restauratie vond plaats in opdracht van de gemeente Haarlem, eigenaar van het Müllerorgel. De totale kosten bedragen € 350.000. Bijna de helft hiervan (45 procent) betaalt de Rijksdienst CultureelErfgoed.

https://www.theater-haarlem.nl/