Salsa in Schalkwijk

Algemeen
Hein Pijnenburg blaast mee op salsamiddag.
Hein Pijnenburg blaast mee op salsamiddag. (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - Joyce, Marjorie, Ria en Lorraine hebben elkaar gevonden dankzij salsa. Op dinsdag begeleidt salsadocent Joyce van der Stad een lesgroepje, in het weekeinde gaan ze vaak met elkaar naar een salsafeest. Nu kunnen ze sinds kort ook terecht in de Muziekschool Haarlem in winkelcentrum Schalkwijk. Ruud Wijngaarde heeft er zijn Salsa el Centro Comerciel.

Salsa in Schalkwijk: Lekker swingen met Ruud

De naam is natuurlijk een met een knipoog. Het belangrijkste woord is salsa. De 73-jarige Haarlemmer – die jaren een timmerbedrijf had – blijft er jong bij. Hij ontdekte salsa op een Canarisch eiland. Natuurlijk, de sfeer en de entourage waren wel wat anders: het was buiten en de zon scheen tussen de palmbomen.

Eerst buiten nu binnen

“Terug heb ik les genomen bij de dansschool van Ramon Macintosh. Ik heb vijftien jaar les gehad.” In 2018 gooide Ruud een balletje op bij de manager Gerard Zwier van WC Schalkwijk. Hij wilde wel eens een salsamiddag organiseren. “We kregen een plekje buiten voor de HEMA, later verhuisden we naar de Plaza voor V&D. Toen de muziekschool van Hein Pijnenburg naar een voormalige schoenenwinkel verhuisde, ben ik met hem gaan praten. Ik heb ook een handje geholpen met de verbouwing.”

Spontane begeleiding

Op zondag 12 juni blaast directeur Hein een deuntje mee op de saxofoon bij wat nummers van DJ Walter. Hartstikke mooi, vindt Ruud. Als organisator staat hij niet langs de kant. Integendeel, hij danst met alle vrouwen van het vriendinnenclubje. Salsa is fun. Marjorie Sargentini: “Ik doe het al dertig jaar. Na een concert van de beroemde Cubaanse zangeres Celia Cruz dacht ik: op deze muziek wil ik dansen. Ik ging op les en sindsdien ben ik verslaafd.”

Elke tweede zondag van 16.30 tot 20.00 uur in de Muziekschool Haarlem. Toegang € 5. Ingang Casablancastraat 6a achterom, want winkelcentrum Schalkwijk is om 17.00 uur dicht. De volgende salasamiddag is op 10 juli.

Willem Brand