SP roept Haarlemmers op om te demonstreren in Den Haag: Kernboodschap SP Koopkracht campagne

Algemeen
Lilian Marijnissen.
Lilian Marijnissen. (Foto: SP)

Steeds meer mensen hebben moeite om de rekeningen te betalen. Terwijl de kosten stijgen, blijven onze lonen, uitkeringen en AOW al jaren achter. Boodschappen, de energierekening, tanken en de huur, het wordt allemaal duurder waardoor steeds meer mensen in de knel komen. 

Dit terwijl de economie groeit, grote bedrijven enorme winsten maken en de superrijken alleen maar rijker worden. En als de economie groeit door de verkoop van nutbedrijven en basisvoorzieningen, waardoor de prijzen en daardoor de omzet hoger worden, maar je er minder voor krijgt en de wachtrijen langer worden, is dat dan wel zo positief? Daarom moet er nu een noodplan komen, de kosten moeten omlaag!

Naar een andere economie

Voor de langere termijn moet de kapitalistische economie fundamenteel veranderen, zodat de economie niet slechts voor een enkeling werkt, maar voor iedereen. Het is niet rechtvaardig dat er gigantische winsten worden gemaakt, maar deze niet terecht komen bij de mensen die ervoor hebben gewerkt. De kosten en de belasting die mensen betalen, moeten omlaag en de grote bedrijven met veel winst en superrijken moeten hun eerlijke deel betalen.

Een noodplan is nodig

Omdat steeds meer mensen nu hun rekeningen niet meer kunnen betalen, moet er acuut ingegrepen worden. De kosten moeten omlaag en de lonen, uitkeringen en AOW omhoog.

Wij komen daarom met een noodplan:

Betaalbare boodschappen

Een lagere energierekening

Kosten voor tanken omlaag

Bevriezen van de huur

Afschaffen eigen risico

Daarnaast willen we een hoger minimumloon van 15 euro per uur, met daaraan gekoppeld de uitkeringen en de AOW. Pensioenen moeten eindelijk worden geïndexeerd, waardoor ze meestijgen met de prijzen. Dit kan worden betaald door grote bedrijfswinsten meer te belasten en de superrijken en grote vermogens een eerlijk deel aan belasting te laten betalen. Maar ook door nutbedrijven en basisvoorzieningen weer onder regie van de staat te brengen. Voor dit noodplan strijdt de SP in de Tweede Kamer, maar daarmee alleen redden we het niet. 

Komende zaterdag 17/9 is er ook een manifestatie in Den Haag, als je erbij kunt zijn, kom! Kijk voor info op:

www.sp.nl of haarlem.sp.nl.