Een leuk gesprek tussen mevrouw Riek Rutte en Tim Trooster van Stichting de Tijdmachine.
Een leuk gesprek tussen mevrouw Riek Rutte en Tim Trooster van Stichting de Tijdmachine. (Foto: Willem Brand)
VIDEO

Ontmoetingsfestival: Start van landelijke ‘week tegen de eenzaamheid’

Algemeen

HAARLEM - De start van de landelijke ‘week tegen de eenzaamheid’ startte donderdag 29 september in zorgcentrum Schalkweide met een keur aan activiteiten georganiseerd door de Coalitie Haarlem Ontmoet.

Gezellig ontmoetingsfestival in Schalkweide

Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport steunt lokale initiatieven, vandaar ook de aanwezigheid van Lin van Mourik en Tim Trooster van stichting De Tijdmachine. De twee stonden met een camper, ingericht in jaren ‘60/’70 stijl, voor het huis. Vanwege het mooie weer was er zelfs een zitje buiten waar gasten op een kop koffie en een gesprek werden getrakteerd.

Alleen bij Oud en Nieuw

Uw verslaggever en John van der Wal van 023tvonline waren aanwezig bij de gesprekken die Lin had met mevrouw Nel Vosse (90) en Tim met mevrouw Riek Rutte (88). Frappante overeenkomst tussen beide bewoonsters is dat ze beiden getrouwd zijn geweest met een melkboer annex SRV-man. Mevrouw Vosse zei er trots op te zijn 90 te zijn en het heerlijk te vinden om hier te wonen. Ook gaf ze aan graag op zichzelf te zijn. “Ik zoek de mensen niet op.” Het moeilijkste moment van alleen-zijn voor haar is de avond van Oud en Nieuw. Een groot moment van eenzaamheid maakte ze als kind mee toen haar vader in de hongerwinter overleed.

‘Kijken wat iemand nog wel kan’

Na afloop vertelt Lin dat zij en Tim tijdens coronatijd in Rotterdam-Zuid begonnen zijn met de rondreizende camper. “Het leek ons een aardige manier om oudere mensen te bereiken. Het sloeg aan. Daarna zijn we begonnen met door het land toeren. Het idee is dat je een aantal dagen op dezelfde plek staat en mensen uitnodigt voor een kop koffie en een praatje. Uit onderzoek is gebleven dat 1/3 van de mensen die we hebben bereikt niet eerder actief waren bij sociale activiteiten in de buurt en niet in beeld waren bij welzijnsorganisaties. Onze insteek is altijd: kijken wat iemand nog wel kan.” Tim heeft een fijn gesprek met mevrouw Rutte. Of ze nog een wijze les heeft, vraagt hij aan het eind. “Dat jonge mensen naar oude mensen luisteren,” zegt ze spontaan en kijkt Tim met een grote glimlach aan.

Haarlem heeft Buurttuk

In Haarlem bestaat al een aantal jaren de Buurttuk van de Diaconie Haarlem, die ‘bemand’ wordt door Daniëlle Leder en een vrijwilliger. Niet toevallig staat de Buurttuk donderdag naast de camper Beppie on Tour. Ook daar kunnen mensen terecht voor koffie en een praatje. Aanwezig is vrijwilliger Kees Kole (80), die samen met Daniëlle in Schalkwijk iedere vrijdag als ‘klankbord met een bakkie’ fungeert. Kees: “We staan zo’n vier weken in dezelfde straat. In de Polenstraat hebben we zo’n twaalf mensen gesproken, daar zaten ook moeders met kinderen tussen. We nodigen sinds kort ook mensen uit voor de Kookmaatjes workshop. Die is iedere derde woensdag tussen 17.00 en 20.00 uur in de Ontmoetingskerk. Aanmelden kan via 06 29 45 51 25.”

Buurtbingo

In het restaurant van Schalkweide had Magdalena Chu Kum, coördinator van Coalitie Haarlem Ontmoet, samen met de medewerkers van Schalkweide allerlei leuks op touw gezet. Zo was vrijwilligerscoördinator Marjet van der Huls de middag begonnen met een lesje aerobic. De middag werd afgesloten door een buurtbingo. Magdalena: “Eenzaamheid hoeft niet erg te zijn en het zijn niet alleen ouderen die eenzaam zijn. ’t Kan een probleem worden als je te lang eenzaam blijft.”

Willem Brand. John van der Wal (video)


Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Haarlem

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Terugblik Wie is de Mol 2023 in Haarlem: dit gebeurde er VIDEO 20 uur geleden
Afbeelding
Column GGD: Druk, rustig, druk Partnerbijdrage 27 nov, 08:55
Afbeelding
Stille Tocht tegen Black Friday trekt aandacht met doodskist Algemeen 27 nov, 08:33
Afbeelding
Lancering Kennemer Impact Helpdesk: Helpdesk voor ondernemers Algemeen 26 nov, 14:04
Afbeelding
De Vlaamseweg in Haarlem krijgt weer bomen; Haarlemse Bomenwachters zijn blij Algemeen 26 nov, 12:16
Afbeelding
Herdrukken boeken over Bavokerk wegens groot succes Algemeen 26 nov, 12:09
Afbeelding
The Rhythm of the Night op locatie HAL van het Frans Hals Museum Algemeen 26 nov, 11:30
Afbeelding
Uitgaan in Haarlem, wereldster Karsu laat ouderen bewegen in de Philharmonie Uit 25 nov, 11:20
Afbeelding
Shoptips voor Black Friday en Cyber Monday in Haarlem Algemeen 25 nov, 07:11
Afbeelding
Lokaal adverteren in Haarlem: daarom het Haarlems Nieuwsblad Algemeen 24 nov, 16:34
Afbeelding
Vier handen op één vleugel: Elsbeth Remijn en Claudette Verhulst treden op in Spaarndam Uit 24 nov, 15:24
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
Werken op grote hoogte Algemeen 24 nov, 14:43
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Haarlem

Op Rodi Haarlem volg je het laatste nieuws uit Haarlem. Rodi Haarlem informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Haarlem

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Haarlem in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief