Help ‘Haarlemse’ plogger Paul Waye met zwervuilrapen

Algemeen
Paul Wayeoflife in actie.
Paul Wayeoflife in actie. (Foto: eigen foto van gefotografeerde)

HAARLEM - Geboren Engelsman Paul Waye (55) heeft de Nederlandse nationaliteit en noemt zichzelf schertsend ´ex-Brit´. Hij woont al twintig jaar in Haarlem en werkt als Business Analyst in de ICT. In zijn vrije tijd ruimt hij al twaalf jaar zwerfvuil op terwijl hij hardloopt, ook wel plogging genoemd. Kortgeleden behaalde hij zelfs de tweede plaats op de Plogging World Championships!

Paul gebruikt de app HelemaalGroen en hanteert de gouden regel dat hij bij elke geregistreerde loop die hij doet zwerfafval opraapt, zelfs tijdens een marathon. Zijn stelregel is dat de loop daardoor niet alleen gezond is voor de loper, maar ook voor de planeet. Een heus hoogtepunt maakte hij mee toen hij in gesprek raakte met een collega zwerfvuilraper en zij direct opmerkte: “Oh, jij bent Wayeoflife van HelemaalGroen, ongelooflijk zóveel als jij opraapt!” 

Wayeoflife

Onder die variatie op zijn achternaam registreert Paul zijn gelopen routes op de kaart van Nederland. Het afgelopen jaar liep Paul 3562 geregistreerde kilometers schoon. Daarmee is hij nummer drie op de lijst met toppers van HelemaalGroen. Een schonere toekomst voor zijn familie motiveert hem om dit werk te doen. Bovendien wil hij graag anderen inspireren om het zwerfvuilprobleem dat niet zou mogen bestaan op te lossen.

Plog rond Haarlem

Zijn wens is dat de gemeente  Haarlem zijn maandelijkse  -PlogX- gaat promoten, een vijf kilometer lange plog rond Haarlem; rennend zwerfvuilrapen onder het genot van disco muziek. Hij probeert zich wel eens voor te stellen hoeveel hij zou kunnen doen als dit zijn baan zou zijn. Hij zou het graag een dag per week beroepsmatig willen doen.

Hoe werkt HelemaalGroen

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken (app.helemaalgroen.nl). Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de nu 11.567 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Al die groene lijntjes blijven je stimuleren. (www.helemaalgroen.nl).

Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel en je bepaalt zelf de route zodat het nooit verveelt. De gemeente Haarlem telt nu 74 deelnemers. De COOP in Haarlem doneert zijn emballageactie dit kwartaal aan HelemaalGroen. Doe jij ook mee?