Hertenkamp zonder herten?

Algemeen
Norbert Huibers, al 37 jaar werkzaam bij kinderboerderij de Houthoeve in de Haarlemmerhout.
Norbert Huibers, al 37 jaar werkzaam bij kinderboerderij de Houthoeve in de Haarlemmerhout. (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - Vanaf 1 januari 2024 dreigen hertenkampen verboden te worden. Omdat dam- en edelherten niet op de lijst met toegestane hobbydieren staan. De Tweede Kamer kan daar nog een stokje voor steken. Een wandelaar ging hierover in gesprek met Norbert Huibers, al 37 jaar werkzaam bij kinderboerderij de Houthoeve in de Haarlemmerhout.

Ik vind het zo erg dat de hertjes weg moeten

“De hertjes moeten weg uit de hertenkamp, ze hebben ‘t er over. Al die mensen die langslopen ook. De paarden en de koeien zijn al weg. De koeien hadden niet genoeg ruimte. We hebben alleen nog de ezels, de geiten, het schaap en de kippen. Maar die mogen niet vrij rondlopen,” vertelt Norbert terwijl hij even pauze neemt om met de geïnteresseerde wandelaar te praten. “Paard Luuk is naar Drenthe. Na het overlijden van zijn maatje Whisker ging het niet goed tussen hem en de ezels. In Drenthe heeft hij het gelukkig goed.”

Norbert maakt binnen in de stallen en buiten schoon en verzorgt af en toe de beesten. Als een man en een vrouw op leeftijd naar binnen gaan, zwaait hij. “Ze komt alleen maar even appelschillen brengen, heeft ze even een loopje,” legt hij uit. Naast zijn werk, hij werkt hier 4,5 dag per week voor Spaarne Werkt (voorheen Paswerk), heeft een grote hobby: biljarten. Hij biljart al net zo lang als dat hij bij de kinderboerderij werkt. Al 37 jaar.

“Ik kwam hier op mijn achttiende, zat op de Sint Jozefschool op de Kinderhuisvest.” Het allerleukste vindt hij Sjaak het schaap omdat die een zwartneus heeft. “Ik hoop dat de hertjes blijven tot mijn pensioen,” zegt hij, gevolgd door: “Als je het niet erg vindt, ik moet nog even.” Een diplomatieke manier om een eind aan het gesprek te breien. Het werk roept.

Willem Brand