‘Museum of the Year Award’ voor Haarlems Museum van de Geest

Cultuur
'Museum of the Year Award' voor Haarlems Museum van de Geest.
'Museum of the Year Award' voor Haarlems Museum van de Geest. (Foto: Museum van de Geest)

HAARLEM - Museum van de Geest heeft de Museum of the Year Award 2022 gewonnen. Het is de meest prestigieuze museumprijs in Europa waarbij innovatieve visies in de museumsector worden bekroond. De uitreiking vond zaterdagavond plaats in het Estonian National Museum in Tartu in Estland en werd georganiseerd door het European Museum Forum. Deze organisatie stimuleert sinds 1977 de ontwikkeling en kwaliteit van Europese musea.

De woorden van de jury waren lovend: “Dit fantastische museumproject verkent de aard van de menselijke geest op een unieke en innovatieve manier en belichaamt de kracht van musea in de samenleving. Het is een zeer inspirerende, mensgerichte instelling.”

De prijs is toegekend aan het vernieuwde Museum van de Geest | Dolhuys dat in 2020 werd geopend door Koningin Máxima. Een woordvoerder van het museum: “Na een ingrijpende renovatie en verbouwing heeft het museum een nieuwe museale presentatie neergezet met multimediatours. In het museum beleef je persoonlijke verhalen aan de hand van objecten en kunstwerken die je aan het denken zetten over onze menselijke geest, het belang van mentale gezondheid en sociale inclusie. Met de kunst en cultuurprogramma’s maakt het museum op een interactieve manier mentale gezondheid bespreekbaar. De missie is geslaagd wanneer bezoekers naar huis gaan met een open geest en oprechte nieuwsgierigheid naar de ander.”

Directeur Hans Looijen is enorm trots op de toekenning van de European Museum of the Year Award. “Deze Europese prijs is van ongekende waarde en een belangrijke erkenning voor ons vernieuwde museum. Aan de hand van persoonlijke verhalen, historische objecten, kunst en wetenschap, dagen wij je uit om met een open blik naar je eigen geest te kijken en die van anderen. Erbij horen en meedoen, ongeacht hoe jij je voelt, eruit ziet of hoe jij je gedraagt, is het fundament van onze nieuwe vaste opstelling. Hiermee willen wij als museum een bijdrage leveren aan een inclusieve samenleving.”

Voor de 45e editie van de EMYA Conference and Award Ceremony waren 60 Europese musea genomineerd.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding