Expositie: ‘Ou est la femme \ Vrouw in beeld’ te zien in De Zout

Cultuur
Ou est la femme.
Ou est la femme. (Foto: De zout)

HAARLEM - De nieuwe expo ‘Où est la femme’ laat de persoonlijke zoektocht zien van zeven kunstenaars naar het begrip ‘vrouw’, waarbij ieder op geheel eigen wijze sociale, culturele en maatschappelijke achtergronden en persoonlijke ervaringen in hun werken hebben verwerkt. De expositie is van 4 februari tot 11 april te zien in pop-up galerie De Zout. 

Bij Kunstcollectief De Zout staat elke drie maanden een sociaal maatschappelijk thema centraal waarvoor zij, via de beeldende kunsten, aandacht wil vragen. Met de uitspraak ‘het is HAARlem en niet HEMlem” van Ziggy Klazes (voormalig voorzitter van fotogalerie De Gang) en het uitroepen van 2023 tot het Haarlemse jaar van de vrouw, werd het thema van de geplande expositie ‘Où est la femme’ onderschreven.

Het begrip ‘vrouw’ kent ook nu nog veel verschijningsvormen met enorme individuele, landelijke en mondiale verschillen. Door de eeuwen heen hebben velen, inclusief grote denkers, zich gebogen over het begrip ‘vrouw’ en geprobeerd het te definiëren. Aristoteles zei dat vrouw-zijn moest worden gezien als een natuurlijke handicap. Maarten Luther vond dat hun anatomie alleen geschikt was om te zitten. En Sigmund Freud was ervan overtuigd dat ze zich verre moesten houden van elke vorm van denkwerk. Freud begreep niets van vrouwen en gooide het op penisnijd. Filosoof Poullain de la Barre had zijn bedenkingen en vond dat al wat door mannen over vrouwen schreven, verdacht was. Simone de Beauvoir, destijds inspirator van het nieuwe feminisme, kwam met de uitspraak ‘Men wordt niet als vrouw geboren, men wordt zo gemaakt’.

Maar wie bepaalt nu eindelijk de norm? In de expositie ‘Où est la femme - Vrouw in beeld’ worden de verbeeldingen en associaties gepresenteerd van Georgios Flouris (de enige man), Lily van Rosmalen, José Sierkstra, Paulina Krijnen, Renée van der Hulst, Evelien Grosheide en Maud Ramaekers.

De expositie is van 4 februari tot 11 april te zien in pop-up galerie De Zout, Grote Houtstraat 149 te Haarlem, op zaterdagen en zondagen van 12.00 tot 17.00 uur.