'Als je als theater in de lift zit, word je gretig' - Caprera verbreekt record en noteert bijna 50.000 bezoekers
Nieuws

BLOEMENDAAL - Het Openluchttheater in Bloemendaal heeft dit seizoen een recordaantal bezoekers getrokken. Waren er in 2012 nog 26.000 bezoekers, in 2015 is dit aantal bijna verdubbeld. Directeur Laura Marcus is erg trots op de resultaten: "We hebben met z'n allen enorm hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Als je als theater in de lift zit, word je gretig, want niet alleen de bezoekersaantallen wil je omhoog krijgen, ook inhoudelijk wil je een stap zetten."
"Daar hoort bijvoorbeeld de optimalisering in de dienstverlening naar bezoekers en artiesten bij. Ruim 49.000 bezoekers betekent ook meer druk op je organisatie. Maar we weten dat we het allemaal aan kunnen. De programmering is sinds drie jaar flink verbreed en verdiept." De mooie bouw en goede akoestiek van het theater maakt dat Caprera meer kwalitatief toneel wil programmeren. "Onder de vijftig voorstellingen van dit seizoen zaten ook veel grote namen uit de popmuziek: The Common Linnets, de 3 J's, Racoon, Caro Emerald en maar liefst vier keer BLØF en vier keer De Dijk. De acht popavonden in samenwerking met poppodium Patronaat uit Haarlem waren ook een groot succes. Naast een aantal Nederlandse artiesten programmeerden zij de Belgische Selah Sue, de Brits/Ierse formatie The Waterboys, de Noorse dames van Katzenjammer en de Ierse singer-songwriter James Vincent McMorrow."

Nieuw fenomeen

Een nieuw fenomeen waren de theatercolleges. Dit jaar stond André Kuipers in Caprera - in de regen - met zijn inspirerende verhaal over het leven van een astronaut. De overweldigende foto's van de aarde en de ruimte reflecteerden sprookjesachtig in de vijver van Caprera. In 2016 komt boswachter Arjan Postma langs om het publiek alles over de natuur te vertellen. Cabaret was gelukkig ook goed vertegenwoordigd in het programma. Marcus zat zelf zes jaar lang in de VSD-cabaretjury voor meest vooraanstaande cabaretprijzen: de Poelifinario en de Neerlands Hoop. "Cabaret is zo'n mooi en direct genre. Het is persoonlijk materiaal en de cabaretier is daardoor niet vervangbaar zoals bij een toneelstuk waar de acteur de tekst van iemand anders speelt. Dat maakt het spannend." PR-manager Sjamke de Voogd (ook bekend van VET-kindercabaret) zegt over Caprera: "Waar we ook blij mee zijn, zijn alle kleine initiatieven uit de omgeving: scholen die hun musical hier doen, de yoga-avonden, spreekbeurten. De buurt is hierdoor steeds meer betrokken bij het theater."
'Verleiden en beroeren'

Het is lastig kiezen voor directeur Marcus tussen al die geweldige artiesten. "Het feit dat we zo'n uiteenlopend programma hebben, maakt het speciaal. Herkenbaarheid met de grote artiesten en verleiding bij het overige aanbod. Want dat moet theater doen: verleiden en beroeren. Dans staat inmiddels op de kaart, net als de opera. Het jeugdaanbod is vrolijk aanwezig. Percossa was spectaculair en Wende & het Gelders Orkest zorgden voor een magische avond. Juist dat soort voorstellingen naast al die mooie en opzwepende muziekavonden maken het theater compleet. Het podium is na de voorstelling van Eric van Sauers weer leeg, maar het wandelpark blijft gewoon het gehele jaar open. Voor volgend seizoen zullen we weer een heel divers programma samenstellen. Ook wij willen verleid worden."