Integrale controle project Lelie - Panden onderzocht op woonfraude, illegale bewoning en (onder)verhuur

Nieuws

HAARLEM - Als onderdeel van project Lelie heeft woensdag 20 juni in Haarlem-Noord een integrale controle plaatsgevonden. In het gebied op en rondom de Schoterweg en de Kennemerstraat controleerden politie, Belastingdienst en gemeente diverse voertuigen en woningen. De integrale controle maakt deel uit van een reeks acties, waarin gemeente Haarlem, politie, Openbaar Ministerie en Belastingdienst intensief samenwerken om de veiligheid, leefbaarheid en een eerlijk ondernemersklimaat op en rondom de Schoterweg te verbeteren.
De acties worden gecoördineerd vanuit het Regionaal Informatie – en Expertisecentrum (RIEC) Noord-Holland. Door de gemeente Haarlem werden panden onderzocht op woonfraude, illegale bewoning en (onder)verhuur. Doel van de controle is om misstanden in de verhuur tegen te gaan. Daarnaast werd gecontroleerd of woningen voldeden aan de wettelijk gestelde brandveilig- en bouwbesluiteisen. In veel gevallen werden de bewoners niet thuis aangetroffen. D

Verkeerscontrole

Door de Belastingdienst werden passerende voertuigen gecontroleerd met een ANPR (automatische nummerplaatherkenning). Met dit systeem kan onder andere worden gecontroleerd of voor het voertuig of door de eigenaar belasting is betaald. Voor de politie lag de nadruk vooral op het zichtbaar aanwezig zijn in de wijk en het in gesprek raken met buurtbewoners. Hiervoor werden verkeersdeelnemers op de Schoterweg aan de kant gezet voor een controle. Er werden overigens nauwelijks overtredingen geconstateerd. De komende tijd volgen nog enkele controles, daarna wordt project Lelie geëvalueerd.
Aanpak

De aanpak van de – vaak onzichtbare – criminaliteit is gestart in 2015 en richt zich op delen van de Transvaal- en de Frans Halsbuurt. Daarbij wordt ook ingezet op revitalisering van het gebied. De gemeente, de politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst werken samen voor een veilige en leefbare omgeving en een eerlijk ondernemersklimaat op en rondom de Schoterweg. Bewoners en ondernemers wordt gevraagd om mee te helpen aan een schone en veilige buurt. Gemeente Haarlem biedt samen met de organisaties !WOON en DOCK spreekuren en activiteiten aan voor bewoners van de Transvaal- en Frans Halsbuurt. De spreekuren vinden plaats aan de Cronjéstraat 1a.