Formatieproces Haarlem loopt dood: ‘Formatiecarrousel van de PvdA gecrasht’

Politiek
De Haarlemse gemeenteraad 2022-2024.
De Haarlemse gemeenteraad 2022-2024. (Foto: Gemeente Haarlem)

HAARLEM - Het formeren van een nieuw college onder leiding van de PvdA stagneert. Dat bleek donderdagavond tijdens een vergadering van de Haarlemse gemeenteraad. In de dagen voor de raadsvergadering had de PvdA al aan de gemeenteraad laten weten dat de beoogde snelle formatie waarschijnlijk niet zou worden gehaald.

Joost Verhagen

‘Warmtepomp’

De impasse is opvallend, omdat het tijdens de verkenning nog leek alsof er snel een nieuw college zou kunnen worden gevormd. Dat bleek later toch iets ingewikkelder. De verkenners hadden verschillende scenario’s voorgesteld die in hun ogen werkbaar zouden zijn. Alle drie deze varianten bevatten in ieder geval PvdA, GroenLinks en D66. Het blok van deze drie partijen werd door Frank Visser (ChristenUnie) omgedoopt tot de ‘warmtepomp’ van het nieuwe college.

Nieuwe attractie

Uiteindelijk zijn er tussen exact deze partijen verschillen van inzicht ontstaan over hoe de formatie verder moet verlopen. Maarten Wiedemeijer (PvdA) sprak een voorkeur uit voor samenwerking met het CDA, de ChristenUnie en de Actiepartij. D66 zou echter bezwaren hebben gehad tegen een coalitie met zoveel fracties, waardoor werd besloten de Actiepartij te laten vallen. Danny van Leeuwen (Actiepartij) sprak daarover zijn ongenoegen uit. Hij zou deze informatie namelijk ook pas in een brief aan de raad hebben gelezen. 

“De kermis heeft dit jaar een nieuwe attractie, namelijk de formatiecarrousel van de PvdA”, aldus Van Leeuwen. Ook Moussa Aynan (Jouw Haarlem) - wiens fractie in de laatste verkiezingen verdubbelde - reageerde enigszins teleurgesteld in het formatieproces. Een eventuele samenwerking tussen de ‘warmtepomp’, Jouw Haarlem en de SP behoorde ook tot de scenario’s die zijn onderzocht.

Onafhankelijke verkenner

De raad besloot na het debat om een stap terug te doen, en op korte termijn een externe, onafhankelijke verkenner aan te trekken voor nieuw onderzoek naar en advies over de mogelijkheden. De PvdA heeft aangegeven niet met zowel D66 als de VVD samen een coalitie te willen vormen, omdat dat volgens Maarten Wiedemeijer te veel zorgt voor het vormen van twee blokken binnen de coalitie. 

Vrijdag werd bekend dat Kees Vendrik, Eerste Kamerlid van GroenLinks, deze verkenning op zich zal gaan nemen.