800 euro energietoeslag voor Haarlemmermeerse minima

Algemeen
Inwoners van Haarlemmermeer krijgen hun tegemoetkoming vervroegd.
Inwoners van Haarlemmermeer krijgen hun tegemoetkoming vervroegd. (Foto: Pixabay)

Omdat de energiekosten steeds verder op lopen, besloot het kabinet eind vorig jaar dat 800.000 huishoudens in Nederland met een laag inkomen in aanmerking komen voor een energietoeslag van 200 euro. Sindsdien zijn de energieprijzen verder opgelopen, onder andere door de oorlog in Oekraïne. Het kabinet heeft daarom op 11 maart besloten om het bedrag naar 800 euro te verhogen.

HAARLEMMERMEER - Inwoners van Haarlemmermeer die een uitkering van de gemeente ontvangen krijgen binnenkort eenmalig een energietoeslag uitgekeerd. Dit bedrag is bedoeld als tegemoetkoming in de energiekosten en bedraagt 800 euro.

Uitbetalen

De gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering, willen de toeslag al langere tijd uitbetalen. Hiervoor was echter een wetswijziging nodig. Daardoor lieten de richtlijnen aan de gemeenten vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) op zich wachten. Op aandringen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de gemeenten heeft minister Schouten op 15 maart toegezegd dat zij alvast kunnen beginnen met het uitkeren van de toeslag.

Haarlemmermeer ziet dat steeds meer inwoners door hoge energiekosten in de financiële problemen komen. Daarom heeft het college van B&W besloten niet langer te wachten op de richtlijnen en de uitkering uit te betalen aan inwoners die bij ons bekend zijn omdat ze een uitkering voor levensonderhoud ontvangen.

Duurde te lang

“Het duurde gewoon te lang. Daarom heb ik op 4 maart een brandbrief getekend aan het kabinet samen met andere wethouders van de 40 grootste gemeenten (G40). Daarin hebben we onze zorgen geuit over de effecten van de stijgende energielasten op onze inwoners”, vertelt wethouder Johan Rip van Werk & Inkomen. “We moeten nu actie ondernemen, anders belanden veel inwoners met een laag inkomen in de schulden. Daarom wachten we de richtlijnen niet langer af, maar gaan we het bedrag alvast uitkeren aan inwoners met een uitkering.”

Inwoners die op 1 januari 2022 een uitkering van de gemeente ontvingen krijgen de energietoeslag van 800 euro op 29 of 30 maart automatisch op hun rekening bijgeschreven. De energietoeslag wordt uitgekeerd per huishouden en gaat naar de hoofdbewoner van de woning. Dat is de persoon wiens naam op de huurovereenkomst met de verhuurder staat of degene die eigenaar is van de woning. Al deze mensen krijgen van de gemeente een brief over de uitkering van de energietoeslag. Zij hoeven zelf geen actie te ondernemen.

Weinig geld

Inwoners van Haarlemmermeer die geen uitkering ontvangen maar wel gebruik maken van een regeling voor inwoners met weinig geld krijgen de energietoeslag later automatisch op hun rekening gestort. Het gaat dan om inwoners die recht hebben op kwijtschelding van gemeentebelastingen of die gebruik maken van de collectieve zorgverzekering. Het is nog niet precies bekend wanneer het bedrag aan deze inwoners wordt uitgekeerd.

Zelf berekenen Er zijn ook inwoners met een laag inkomen of weinig geld die nog niet bij de gemeente bekend zijn. Dit kunnen mensen zijn met een AOW zonder aanvullend pensioen of zelfstandigen met te weinig inkomsten om rond te komen. Deze groep kan binnenkort zelf de energietoeslag aanvragen. Dit kan uiterlijk eind april via de website van de gemeente. Het adres is: https://haarlemmermeergemeente.nl/taak/bijzondere-bijstand.

Inkomen berekenen

Op de internetpagina Informeer van de gemeente Haarlemmermeer kunnen inwoners hun inkomen berekenen en kijken of zij recht hebben op de energietoeslag via de knop ‘Bereken uw recht’.