In Heiloo terugkijken op de bevrijding van Nederlands-Indië

Algemeen
Kees Bakker.
Kees Bakker. ((Foto: aangeleverd))

HEILOO - Net als vorig jaar zal de Witte kerk in Heiloo weer aandacht schenken aan het herdenken van de bevrijding van Nederlands-Indië.

Tentoonstelling Heiloo-Indië en Indonesië-Heiloo

Zondag 15 augustus wordt om 15.00 uur een muziek en literaire voorstelling ‘Op Wereldreis: Indonesië’ georganiseerd met een optreden van gamelan orkest Widosari en een literaire bijdrage van Kees de Bakker van Uitgeverij Conserve, die vertelt over Indische boeken van de uitgeverij uit Groet die al eind jaren tachtig begon met een Indische Letterenreeks met onder anderen Carry van Bruggen en Madelon Székely-Lulofs van wie behalve haar fameuze romans Rubber en De hongertocht ook een ontdekte verhalenbundel verscheen: ‘Ontmoeting met de dood’.

‘Smaak van verlangen’

Later verschenen bij Conserve onder meer ‘Vergeten door het Vaderland’ van Wilma van der Maten over in de steek gelaten Indische kinderen. Wieteke van Dort schreef daarin het voorwoord. Over haar familie verscheen het boek van oud NHD-kunstredacteur Hans Visser ‘Kind van twee culturen – Schetsen van een Nederlands-Indische familie’. Uitgever Kees de Bakker reisde met zijn vrouw Ingrid en zoon IJsbrand tal van keren naar Indonesië. Een planter, die toevallig ook Kees de Bakker heet, speelt een rol in de roman De godin die wacht van Augusta de Wit, verschenen in Conserve’s Indische Letteren-reeks. Er zijn tevens hapjes te koop en er is een uitgebreide boekentafel van uitgeverij Conserve met literatuur van Indische schrijvers en het gedeelde verleden. Toegang: € 10,-. Reserveren@wittekerk-heiloo.nl

Herinneringen

Vrijdag 27 en zaterdag 28 augustus is er aandacht voor een bijzonder aspect uit het verleden in Nederlands-Indië; Het uitgestelde diner en performance ‘Smaak van verlangen’ - Indische rijsttafel Plus’ - zal bijna een jaar later dan toch plaatsvinden in samenwerking met Onze Lieve Vrouw Ter Nood in Heiloo. Gebaseerd op het bijzondere (kook)boek De ‘Smaak van verlangen’ droomrecepten en verhalen uit bezet Nederlands-Indië organiseert men in een speciaal dubbelprogramma, waarbij onder het genot van een Indische rijsttafel in de speciale eetzaal het heiligdom OLVTN in Heiloo schrijver en performer Robin Raven, auteur van (jeugd)boeken over Nederlands Indië, fragmenten uit de historische brieven en aangrijpende herinneringen van de vrouwen uit de Japanse kampen voordraagt. 

Bezet

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Nederlands-Indië van 1942 tot 1945 bezet door de Japanners. In de Jappenkampen zijn er honderden recepten opgeschreven door Nederlands(-Indisch)e vrouwen. De reden hiervoor was honger. Het verzamelen van recepten was een fenomeen, een rage en een obsessie tegelijkertijd).
Reserveren: info@olvternood.nl (graag aangeven op welke avond en met hoeveel personen u wilt komen). Prijs bedraagt € 25,- (inclusief diner, drankje en performance).


Bij de Historische Vereniging Heiloo zal vanaf 15 augustus een nieuwe tentoonstelling te zien zijn: Heiloo-Indië en Indonesië-Heiloo. Het museum is geopend dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur en zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Meer informatie: https://www.hvheiloo.nl/

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding