Op de koffie bij Hans Laduc: nieuwe single en najaarstournee

Column
Hans met de Laducaster 'in' geliefd Amsterdam.
Hans met de Laducaster 'in' geliefd Amsterdam. (Foto: Bewerking Hans Laduc)

HEILOO - Nederlanders en koffiedrinken. Nederlanders en kletsen. Het gaat altijd prima gepaard met elkaar. Wat is er mooier, dan bij een smakelijk bakkie koffie even je verhaal te doen? De redactie van Nieuwsblad Heiloo gaat regelmatig op bezoek bij mensen thuis in Heiloo, die iets te vertellen hebben. Gewoon zomaar wat wetenswaardigheden, een anekdote over bijzondere belevenissen, een leuk weetje of nieuwtje dat ze graag willen delen met de lezers. Vandaag een bakkie met muzikant Hans Laduc.

Door Arjan Hoogvorst

Minstens half Heiloo kent Hans Laduc inmiddels als begenadigd gitarist, die zich door de jaren heen heeft toegelegd op de fingerpicking-techniek, waarbij met een speciaal duimplectrum meerdere snaren worden bespeeld. Daarmee valt naast de melodie ook de baslijn te spelen.

De aanleiding voor deze koffie-afspraak vormt de bijzondere gitaar waarvan de klankkast is versierd met Delfts blauw. “Dat had ik al een tijdje in mijn hoofd, om mijn favoriete elektrische gitaar met zo’n motief uit te voeren”, zegt Hans glunderend. “Die voorliefde gaat terug tot m’n jeugd, toen ik als jochie opgroeide in de Begijnensteeg. Daar liep ik vaak naar het Begijnhof, waar ik prachtige Amsterdamse pandjes zag staan. Mijn vader was net als mijn opa kapper, waar ik de meest bijzondere types in de kappersstoel heb mogen aanschouwen. Tot aan bekende artiesten aan toe.”

Muziek van Bach

Dat de jonge Hans muzikant zou worden en dat zich met een tennisracket al inbeeldde, stond al snel geschreven. Maar dat Delfts blauw…? “Mijn moeder verkocht dat in speciale porseleinen flessen, ergens in een winkel in Amsterdam. Bij ons thuis hing ook van alles in Delfts blauw. De oorsprong ervan ligt rond 1700, toen ook Bach zijn hoogtijdagen beleefde. En muziek van Bach heb ik op het conservatorium heel veel gespeeld. Dat is onder meer de reden van dat gitaardesign. Het is eigenlijk een Telecaster, maar nu voortaan Laducaster.”

Muziekjaar 1971

Hans heeft heel veel met originele Amerikaanse muziek. Denk aan blues, folk en country. Vier keer maar liefst bezocht hij de VS, bezocht er legendarische locaties uit de muziekhistorie, nam er zelfs werk op en het vijfde bezoek komt eraan. “Dat is het andere nieuwtje, want een tijd terug legde ik in gedachten de link tussen Nederland en Amerika. Je had de befaamde Holland-Amerikalijn vanuit Rotterdam, die in 1971 z’n laatste vaart beleefde. In datzelfde jaar brachten bekende artiesten inmiddels legendarische songs uit. Denk aan Bob Dylan, John Denver, Janis Joplin, John Lennon en Neil Diamond. Van diverse nummers heb ik eigen bewerkingen gemaakt, die ik naast eigen werk komend najaar samen met andere muzikanten live ga spelen. Mét een unieke eigen versie van ‘Tulpen uit Amsterdam’, op die Delfts-blauwe gitaar. Nu al zin in!”

Nieuwe single

Die tour doet onder meer Cultuurkoepel Heiloo aan. Vooruit, laatste nieuwtje dan: Hans Laduc schreef na het lezen van de biografie van Golden Earring-frontman Barry Hay een eigen liedje met Earrings-invloeden. Die single ‘Hay little angel’ verschijnt 6 april op alle streamingplatforms waaronder Spotify.

Zie ook: www.hansladuc.nl en zijn muziek op Spotify.