Column Aardemeerwaarde

De intensieve veeteelt, een bijna volmaakte vervuilingsindustrie met als restproduct vlees

Duurzaam
Happy mest Andre´.
Happy mest Andre´. (Foto: Magda Rijs)

Laatst op TV over ruimtevaart: “Reizigers naar Mars zullen vleesloos moeten eten, omdat vee teveel voer nodig heeft.” Hmmmm hoe zit dat dan ‘gewoon’ op Aarde? Feiten op een rijtje.

Van 100 gram voer maakt een koe 4 gram vlees.

Voor 1 calorie vlees moet een dier 6 tot 26 calorieën eten: 

100 gram voer - 22 gram kippenvlees. 

100 gram voer - 11 gram varkensvlees.

100 gram voer - 4 gram rundvlees.

4 gram opbrengst uit 100 gram input?? Waar blijft de overige 96%?? Daarvan maakt de koe lichaamswarmte, een flinke bel sterk broeikasgas en veel, heel veel mest. Per hamburger een kruiwagen mest, alstublieft. Een bijna volmaakte vervuilingsindustrie, met als restproduct vlees. Welke bedrijfstak kan zo bestaan?

De veehouderij gebruikt jaarlijks 756 miljoen ton graan en maïs.*

De sojaproductie bedraagt wereldwijd 225 miljoen ton. Daarvan wordt 2% gebruikt voor menselijke consumptie, 98%: veevoer. Terwijl bijna 1 miljard mensen verhongeren. En die gaan van ellende migreren. Naar ons. Just saying.


(Foto: Magda Rijs)

De prijs van Paasbrood, champagne, oliebollen, vlees

Boeren moesten na de Tweede Wereldoorlog van de overheid schaalvergroten, investeren, maar inkrimpen bij veeziektes, vergroten, krimpen, etc etc. Ze zitten klem in het systeem van de voedingsindustrie. Elke boer die je spreekt zegt: “Het moet wel betaalbaar zijn in de winkel.” Gek genoeg besteden we in verhouding steeds minder aan voedsel en meer aan spullen. Prijsstijgingen sinds 1960: ei/kip + 200%, auto/huis +1500%! Dat hebben we er wel voor over kennelijk, maar niet voor vlees en zuivel.

Nu stond het gemiddelde jaarinkomen van boeren laatst in de krant, hou je vast: €110.000, hallo! En ik maar denken dat ze op een houtje bijten. 

Ondertussen kost overbemesting ons wel kapitalen aan drinkwaterzuivering, naast de vracht subsidie waar we voor opdraaien. Is dat nou eerlijk ondernemerschap?


(Foto: Magda Rijs)

Geniet meer van kwaliteit

Kan iemand me vertellen: Wat is nu eigenlijk mis met minder vlees eten? Tegen de verspilling? Tegen de vervuiling? Tegen de vernietiging van regenwouden en leven in zee? Tegen het dierenleed? Er is toch van allerlei heerlijks op plantbasis? Wake up call: Het is niet meer zoals 20 jaar terug dat je een taaie lap tempé moet eten hè!

We eten toch zàt dingen niet elke dag? Dat vinden we heel logisch bij paasbrood, champagne & oliebollen. Mag vlees ook in dit rijtje? Alleen met de officiële feestdagen is wel erg drastisch, maar ‘Woensdag-gehaktdag’, waarom niet? En ja: betaal dan meer voor kwaliteit. Zodat die boer kan werken zonder vervuilende methodes. 

Ok, geniet af en toe van vlees. Maar pak dat Vega-kookboek erbij; duik in smullen van plantaardige gerechten. Hou het simpel, of maak het speciaal. Geniet.

Bronnen: MilieuCentraal, Verenigde Naties IPCC, WHO, De Verborgen Impact, *2006, J.Foer, R.van Voorst, TheGamechangers, A.Lubach, Volkskrant 18-3-2023, voedingswaardetabel.nl

Veelgehoorde tegenargumenten: 

I Veel grond is ongeschikt voor landbouw, daar kun je alleen maar vee houden. (Niet aan de orde in ontwikkelde landen.)

II Wat doe je met oneetbare plantenresten? Dat kun je mooi voeren aan vee. (Inderdaad, echter dat staat niet in verhouding tot de bulk die het vee krijgt en die onttrokken wordt aan het voeden van straatarme mensen. 

III Mest is goed voor de bodem (Tja een beetje inderdaad. Maar niet in de huidige giftige hoeveelheden)

IV Je hebt vlees gewoon nodig! (Allang bewezen van niet. Zie de documentaire ‘Gamechangers’ over topsporters op plantpower.

V Weet je wat pas vervuilt? Schiphol! Tata Steel! China! etc! (Klopt! Eens! Moet óók anders!)

Afbeelding
Afbeelding