Baafje voorlopig gered met duik in het diepe

Gemeentenieuws
Eerst diverse scenario’s voor De Beun uitwerken.
Eerst diverse scenario’s voor De Beun uitwerken. (Foto: Arjan Hoogvorst)

HEILOO - Wie had het de eerste dagen van dit jaar kunnen bedenken? Medio maart een extra raadsvergadering om twee ‘steunpunten in het sociale domein van Heiloo’ te redden van de ondergang? Er waren ‘wandelgangengeluiden’ over een college dat te traag zou zijn. Weinig waardering was er voor die geluiden. Want ga er maar aanstaan. Onder grote tijdsdruk kijken of er nog wel iets mogelijk zou zijn voor zwembad en theater, ook gezien de veranderende financiële situatie voor Heiloo. Maandag was er bij de raadsleden vooral heel veel waardering voor de snelheid waarmee het college van burgemeester en wethouders aan de slag is gegaan om cijfers boven water te krijgen. Met name wethouder Antoine Tromp en zijn ambtelijke ondersteuning, sinds de toch onverwachte ondergang van Heiloo Aktief als exploitant van Theater De Beun en zwembad Het Baafje. Om zich een beeld te vormen van perspectieven, in dankbaarheid bovendien voor het grote draagvlak in de lokale samenleving.

door Ed Bausch

Maandagavond was er het verlossende woord: het zwembad kan 1 mei open. Holland Sport is bereid om dit seizoen in het gat te springen, op basis van een eenmalige gemeentelijke bijdrage van 190.000 euro. Dat is wel inclusief een aantal investeringen met het oog op de toekomst. Holland Sport kreeg dinsdag al de sleutels om er aan de slag te gaan. Want een zwembad opstarten is geen sinecure. Is het dan ook de garantie dat er in 2025 weer gezwommen kan gaan worden? Daar ging toch wel een deel van de discussie over. Holland Sport zal eerst moeten kijken wat de exploitatie inhoudt, want ervaringscijfers zijn niet beschikbaar gekomen uit het faillissement van de exploitant. “En je weet niet wat voor weer het wordt”, zei wethouder Tromp en: “Wie weet is er voor het vervolg ook een echte aanbesteding nodig.” Tromp overtuigde met zijn bestuurlijke blik voor de situatie van nu en voor de toekomst.

‘Antoine zonder plan’

Gekscherend noemt hij zichzelf weleens ‘Antoine zonder plan’. Nou, dan toonde Antoine Tromp zich, met de support van het volledige college, toch een vaardige stuurman om over zes weken al zwemmen in Het Baafje mogelijk te maken. Met de curator was net voor de vergadering overeenstemming bereikt over de inventaris. Een amendement van Gemeentebelangen Heiloo om toch te proberen Holland Sport meteen ook Theater De Beun te laten exploiteren, kon niet de steun krijgen van de andere fracties. Maar ook Gemeentebelangen schaarde zich achter de steun voor het college. Wethouder Tromp kon een zeker risico voor de gemeente niet ontkennen. Een sprong in het diepe, wel met een prima partij als Holland Sport.


Sprong in het diepe vormt voorlopige redding van Het Baafje. (Foto: Arjan Hoogvorst)

Terugkeer Vrienden?

De Beun… dat ligt dan toch net wat lastiger. Er is de Cultuurvisie. Dat document is vanwege alle commotie nog niet echt vastgesteld. De visie wil juist ook de toekomstige positie van De Beun nog nader onderzoeken. En de huidige situatie vraagt daar ook om. Dus er was de steun voor het college om nu snel te komen met een aantal scenario’s voor het theater. Dat blijft dus nog even dicht. Inspreekster Marian van Dam, van het reddingscomité, had begrip voor de noodzaak om scenario’s uit te werken. Ze maakte ook duidelijk dat stichting Vrienden van De Beun, die als vrijwilligersorganisatie ooit een uitstekende theaterprogrammering verzorgde, wellicht een tweede leven kan krijgen. Twee leden van haar comité zijn inmiddels bestuurslid geworden van de vriendenstichting.

Sneller dan snel

Alle raadsleden droegen bij aan de voortgang, ieder op eigen wijze. Hessel Hiemstra van het CDA zag voor financiering van zwembad en theater een mogelijkheid vanuit gelden voor het Sociale Domein. “Want sport en cultuur zíjn gewoon Sociaal Domein. Beweging en cultuurbeleving zijn broodnodig voor iedereen in ons dorp.” Hij sprak hier al over in de commissie, waarmee de avond begon. Want zo is de opzet van de politiek in Heiloo: discussiëren en oordeelsvorming in de commissies en besluitvorming in de gemeenteraad. Toen de commissie het voorstel van het college voor zwembad en theater rijp vond voor bespreking in de raad, kon commissievoorzitter Mart Brouwer de Koning de hamer na een korte pauze overgeven aan de raadsvoorzitter burgemeester Mascha ten Bruggencate. De raad vroeg om tempo bij de ontwikkeling van de scenario’s voor De Beun en voor onderzoek naar immers besparende duurzaamheid en duurzame oplossingen. Plons!

Sprong in het diepe vormt voorlopige redding van Het Baafje.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant