Van blokkendoos naar metselmuur

Nieuws
Sam van Hove schopte het tot finales Skills Heroes.
Sam van Hove schopte het tot finales Skills Heroes. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

HEILOO - Studenten van Horizon College en Regio College hebben onlangs medailles behaald tijdens het Nederlands kampioenschap voor mbo-studenten: Skills Heroes. Uit deze regio behaalde Jort Rommel uit Limmen goud bij de meubelmakers, terwijl plaatsgenoot Stan Baltus zilver veroverde bij de timmermannen. Sam van Hove (17) uit Heiloo behaalde een zesde plaats bij de metselaars. Kort voor de huldiging van de Skills-finalisten op de Hoornse vestiging van Horizon College vond hij even tijd om over zijn ervaringen te vertellen.

Door Arjan Hoogvorst

Per vakgebied streden acht mbo-studenten om de nationale eer. De Nederlandse kampioenschappen waren vorige week in de Brabanthallen in Den Bosch en werden georganiseerd door WorldSkills Netherlands.

Tussen de finalisten bevond zich ook Sam van Hove, die in het ouderlijk huis in Heiloo vol bezieling zijn verhaal vertelt. “Het was een zeer bijzondere ervaring, waar ik sowieso alweer veel heb geleerd. Uiteraard ging ik voor een hogere dan die zesde plaats, maar de concurrentie was sterk en de regels zeer streng. Dus zie ik het als een extra leermoment, om hopelijk volgend jaar te kunnen meenemen naar een podiumplek”, zo kijkt hij er met volwassen blik op terug.

Van nature

De ambities richting bouwsector zaten er al jong in bij Sam, herinnert hij zich. “Volgens mijn ouders zei ik zo’n beetje als kleuter al dat ik later bouwvakker wilde worden. Rond m’n zevende opperde ik vol overtuiging dat ik metselaar werd, ha ha! En zie nu… terwijl we nou niet echt een familie hebben die actief is in de bouw.”

Het zat er duidelijk al van nature in bij Sam, zo weet hij nog. “Als klein jochie speelde ik al met blokken en ik was later de huttenbouwer binnen mijn vriendengroep. Tja, een soort aanleg die erfelijk niet zo snel valt te verklaren”, lacht hij.

Zeer enthousiast

Logisch dus dat Sam vanaf de basisschool koos voor PCC Oosterhout in Alkmaar, om de richting Bouw Wonen Interieur te kiezen. “Die school heeft een metsellokaal, dus daar móest ik zijn natuurlijk. De eerste paar jaar leer je van alles wat met bouwen te maken heeft, tot het vanaf de derde klas meer metselen werd. Maar ook kozijnen afplakken en aanverwante technieken. Mijn metseldocent was net als ikzelf zeer enthousiast, wat supermotiverend werkte. Zodoende werd ik ook buiten schooluren actief met metselen, door er urenlang mee te oefenen. Door die combinatie heb ik destijds al veel geleerd.”

Dagelijkse praktijk

Daarmee doelt Sam onder meer op de werkervaring die hij al vanaf derde klas PCC kon opdoen bij T&D Metselwerken in Limmen, wat nog altijd zijn werkgever is. Want inmiddels volgt Sam bij Espeq praktijklessen en bij het Horizon College theorie, terwijl hij daarnaast vier dagen per week werkzaam is voor het Limmer bedrijf. Dat in het kader van BBL, ofwel beroepsbegeleidende leerweg. “Een mooie combinatie van theorie en praktijk, waarbij de dagelijkse klussen in de bouw natuurlijk enorm leerzaam zijn. Sam vertelt er vol bevlogenheid over, tamelijk volwassen ook voor een 17-jarige en valt daarmee ook te beschouwen als een ambassadeur voor zijn vakgebied. Samen met zijn studie- en vakgenoten is hij een mooi voorbeeld voor leeftijdsgenoten, die al dan niet bewust zeer geschikt zijn voor de praktijkwereld.

Excellentie promoten

Dat brengt ons terug bij de skill-wedstrijden, die sowieso zeer geschikt zijn om belangstellenden te tonen wat de jonge studenten in hun mars hebben. Organisator World Skills Netherlands ziet het samen met alle betrokken opleidingsinstanties als een mooi uithangbord om excellentie binnen het mbo te promoten. En dat gebeurde dan ook daadwerkelijk, vorige week in Den Bosch.

“Iedereen die meedeed in die finales was net als ik zeer gepassioneerd. Logisch ook, want je belandt niet zomaar tussen de finalisten”, vervolgt Sam. “Op school hadden we afgelopen najaar al voorrondes, waaraan ik dus ook meedeed. Al moest ik het vervolgens in de kwalificatiewedstrijden als eerstejaars opnemen tegen meer ervaren concurrenten, wist ik er toch tussen te komen. Geen makkie, want de puntentelling is streng.”

Twee muren

Omdat de lat in de finales zo enorm hoog ligt, had Sam weken van tevoren al flink getraind bij Espeq. Eenmaal in de Brabanthallen moest het dan écht gaan gebeuren. Tekeningen van wat er moest worden gecreëerd kregen Sam en opponenten vrij laat onder ogen. “Geen bogen, wat ik wel had verwacht. Wel zat er veel zaagwerk in, wat mij wel ligt. Dus ben ik maar gewoon begonnen. Het ging om twee muren. De voorste met een verdiept vak waarin je met afwijkend gekleurde stenen een kerkje moest maken. Binnen het kader moest het om het kerkje heen worden gestuukt. Haaks erop stond een zijmuurtje dat schuin aflopend moest zijn. Daar had je dan twaalf uur de tijd voor, verdeeld over twee dagen. Best pittig hoor!”


Bij Sam geen ontkerkeling, gezien zijn creatie in de muur. (Foto: aangeleverd)

Kakofonie

Zo’n eerste finale geeft voor een eerstejaars mbo-student sowieso al behoorlijk wat spanning, die nog wat extra werd opgevoerd doordat hordes mensen langsliepen. Werken met kritisch publiek dus, in een kakofonie van alle denkbare geluiden die de klankkast van zo’n grote beurshal genereert. Maar Sam hield zich staande en sloeg zich er kranig doorheen. “Al gauw ontdekte ik dat het vanaf het punt waar ik was begonnen, niet helemaal haaks liep. De muurtjes kwamen dus ietwat uit het lood te staan. Het ging om enkele millimeters, dus ben ik maar gewoon doorgegaan. Daardoor miste ik uiteindelijk die podiumplek, want de jury is superstreng.”

Strijdbaar

Ach… er kan er maar één de winnaar zijn denk je dan, dus Sam was waarschijnlijk niet zo uit het lood geslagen. Maar het Heilooër metseltalent is strijdbaar en wil volgend jaar wéér naar die finales. “Tuurlijk! Die zesde plek wil ik uiteraard verbeteren. Terwijl deze eerste keer al een prachtige ervaring was. Het was allemaal goed geregeld, we zaten met het hele team in een mooi huis en hebben veel lol gehad samen. Ook heb ik onder meer die jongens uit Limmen goed leren kennen. Het onder druk leren presteren was vooral ook leerzaam. En dat in een rijtje wachten tijdens de prijsuitreiking… dát was spannend! Ondertussen hadden wel ook veel lol, wat weer voor de nodige ontlading zorgde. Wat mij betreft op naar volgend jaar!”


 ’Als kleuter wilde ik al de bouw in.’ (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Toekomstig Talland College

De studenten volgen hun mbo-opleiding bij het Horizon College en Regio College, met locaties in Alkmaar, Heerhugowaard, Hoorn, Purmerend en Zaanstad. Het Horizon College en Regio College gaan vanaf augustus 2024 samen verder onder de naam Talland College. Tijdens de finales van de Skills-wedstrijden trokken de studenten van beide mbo-organisaties al samen op.

'Als kleuter wilde ik al de bouw in.'
Bij Sam geen ontkerkeling, gezien zijn creatie in de muur.