Veel belangstelling voor tentoonstelling Heiloo-Indië en Indonesië-Heiloo

Uit
Het Historisch Museum Heiloo is open tijdens Open Monumentendagen 2022.
Het Historisch Museum Heiloo is open tijdens Open Monumentendagen 2022. (Foto: Historische Vereniging Heiloo)

HEILOO - Er zijn al veel bezoekers geweest voor de tentoonstelling Heiloo-Indië en Indonesië-Heiloo in het Historisch Museum Heiloo. Er is namelijk veel te zien over de relatie die al eeuwen bestaat tussen Heiloo en de Oost.

Al tijdens de jaren van de VOC waren er minstens 15 jongemannen die vrijwillig of verplicht meevoeren op de schepen. Enkele van hun verhalen zijn te lezen. Meer verhalen over deze jonge Heilooërs hebben onlangs in één van de ‘Heilooër Cronycken’ gestaan. Deze Cronyck is te koop in het museum.

Twee panelen met verhalen en foto’s, van toen jonge meisjes, vertellen ons over de tijd in de kampen. Van andere jonge Heilooërs zijn brieven en verhalen te vinden uit de tijd dat ze in Indonesië dienden. Daarbij wordt ook de tijd in Nieuw-Guinea niet vergeten.

In de tentoonstelling is ook prachtige kleding te bewonderen. U zult zien dat de kleding van Java duidelijk verschilt van die van Bali.

Film: ‘Zij noemen mij Baboe’

Veel mensen keken al naar de film ‘Zij noemen mij Baboe’, de film die tijdens de openingstijden van het museum gedraaid wordt. De film begint om half drie zodat er tijd genoeg is de hele film af te zien. Daarna blijft er genoeg tijd over om aan de ‘stamtafel’ een kopje koffie te drinken en herinneringen op te halen. Op de grote tafel midden in de grote zaal liggen verschillende fotoboeken die in bruikleen gegeven zijn. Het zijn fotoboeken met foto’s die vroeger tijdens reizen gemaakt zijn. Waardevolle herinneringen dus.

U ziet, redenen genoeg het Historisch Museum op het landgoed Willibrordus te bezoeken. De openingstijden zijn di. 19.00-21.00 uur, za. en zo. 14.00-17.00 uur. De toegang is gratis. Mocht u buiten de openingstijden met een groepje het museum willen bezoeken, kan dat ook. Informatie 0651718363.

Tijdens de Open Monumentendagen 2022 open

Ten slotte: In het kader van het monumentenweekend. Vergeet dan vooral de Monumentenwandeling niet. Zaterdag 10 en op zondag 11 september zijn er gratis verassingstochten met gids van ongeveer anderhalf uur langs monumentale gebouwen van Heiloo. De start is bij de Beun om 13.30 uur.