Effe bootjes kijken...

Column
Afbeelding
(Foto: Piet van der Leer)

Een nieuwe column in de Hoekse Krant. Regelmatig zal Pieter Groen schrijven over de scheepvaart. Hoek van Holland heeft tenslotte veel met scheepvaart, dus leek het ons interessant daar eens wat meer over te vertellen.

Het was een prachtige dag. Lekker wandelweer en een temperatuur die je deed geloven dat de zomer nu toch echt in aantocht is. Ik keek er naar uit om met mijn vriend Jan weer een ‘piertje te gaan pikken’. Maar het liep allemaal anders. Hij belde al vroeg op en zei: ‘Die poot speelt weer op, wandelen zit er even niet in’. Jan heeft sinds een paar maanden een nieuwe heup en lopen als een kievit – wat hij gehoopt had – lukt nog niet echt. Hij zei dat hij het ‘bootjes kijken’ wel erg miste. In Leusden, waar hij nu woont, heb je ook water, maar dan moet je de kraan openzetten. Toen dacht ik, als ik Jan nou zover krijg dat hij achter zijn PC gaat zitten en de website www.vesselfinder.com opstart, dan kan hij vanuit zijn luie stoel toch nog kijken wat er allemaal in de haven gebeurt.

Via VesselFinder kun je niet alleen de huidige positie van schepen volgen, maar ook kijken waar ze vandaan komen en waar ze naar toe gaan. Er staat ook informatie op over het type schip, de snelheid waarmee het vaart en de voorliggende koers. Een schip is te herkennen aan een gekleurd symbool. Zo is een geel symbool een koopvaardijschip en een oranje symbool een tanker. Als je inzoomt op de Maasmond en de Europoort, zie je alle scheepsbewegingen live. Je kunt bijvoorbeeld de loodstender volgen die uit de Berghaven vertrekt en deze na een poosje aan zien komen bij een schip op zee om een loods af te zetten. Je kunt ook inzoomen op de verschillende ankerplaatsen en kijken welke schepen er voor anker liggen. Vesselfinder laat ook zien of een schip bestemd is voor Rotterdam of nog op orders ligt te wachten. Omdat VesselFinder een wereldomvattende dekking heeft kun je ook inzoomen op bijvoorbeeld het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland. Of op het Suez- en het Panamakanaal. Duizenden schepen, die tegelijk in beweging zijn en alle zeeën van de wereld bevaren.

VesselFinder krijgt zijn informatie via een Transponder die op bijna elk schip aanwezig is. AIS betekent ‘automatic identification system’. Transponders zenden automatisch met regelmatige tussenpozen informatie uit over onder andere de positie, de koers, de snelheid en op de reis betreffende scheepsgegevens.

Nou Jan, zo kun je vanuit Leusden toch nog een beetje bootjes kijken. En natuurlijk het beste met ‘die poot van je’.

Groet en tot de volgende keer,

Pieter Groen