Koude oorlog en 75 jaar NATO in bunkers

Nieuws
Russische militaire landkaarten uit de Koude Oorlog.
Russische militaire landkaarten uit de Koude Oorlog. (Foto:PR)

Zaterdag 20 en zondag 21 april is het weekend van “Verdedigingserfgoed “ met als thema 75 jaar NAVO. 

Naast de amateurzenders die dan actief zijn in Bunker Bremen is er ook in dat weekend een tijdelijke expositie van Russische militaire landkaarten uit de Koude Oorlog. De kaarten zijn natuurlijk in cyrillisch schrift en gemaakt tussen 1978 en 1987.

De Russen hadden bijna de hele wereld in kaart gebracht op een ongelofelijke nauwkeurige manier. Er werd daarvoor  gebruik gemaakt van oude landkaarten, lucht verkenning maar ook veel verkenning ter plaatse door middel van spionage. De kaarten waren gedetailleerder dan de kaarten van de NAVO.

De Russische strijdkrachten hadden kaarten op schaal 1:1.000.000 / 1:500.000 1:200.000 en 1:100.000 gemaakt van bijna de hele wereld. Van alle vier de series zijn er kaarten te zien in Bunker Hamburg waarop Zuid Holland te zien is.  Deze kaarten komen uit de collectie van www.stafkaart.net. 

Van de strategische belangrijke steden werden enorm gedetailleerde kaarten schaal 1:25.000 gemaakt. Hiervan is een tweedelige kaart van Rotterdam te zien. Deze kaarten heeft het museum speciaal voor dit weekend in bruikleen gekregen van Pim van den Bos van de Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog uit Rotterdam. Op deze uiterst geheime en  enorm gedetailleerde kaart zijn onder andere militair strategische bedrijven, onderwijsinstellingen en ziekenhuizen aangegeven. Op de kaart staat het gebied van Maasdijk, De Lier, Maassluis, Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam.

De bunkers Bremen en Hamburg zijn op zaterdag 20 en zondagmiddag 21 april van 13.00 uur geopend. Bezoekers kunnen zich bij het toegangshek Vinetaduin melden.