Historisch zilver voor Lynne Bijl op NK turnen

Nieuws
Lynn (links) pakte een historische zilveren medaille op het NK.
Lynn (links) pakte een historische zilveren medaille op het NK. (Foto: PR)

Op zaterdag 20 en zondag 21 april werden de Nederlandse Kampioenschappen turnen voor de 1e divisie gehouden. In de sportcampus in het Zuiderpark in Den Haag kwamen de beste turnsters van Nederland in actie.

Door middel van drie kwalificatiewedstrijden en een halve finale hadden Lynne Bijl en Fatima el Ajroudi zich voor dit NK weten te plaatsen. Op voorhand al een ongekende prestatie, daar HSV1946 nooit eerder op dit hoogste niveau van Nederland actief was. Bijl maakte het feestje op de zondag compleet, door het zilver te winnen op de toestelfinale sprong.


Op zaterdag mochten beide dames aantreden op de meerkamp, waar de beste turnsters van Nederland een gooi deden naar de titel. el Ajroudi turnde een mooie brugoefening met alle eisen en wist met stalen zenuwen haar nieuwe acroserie op balk te turnen. Op vloer turnde ze beheerst, maar helaas had zij op sprong wat pech. Dit mocht de pret niet drukken en een geweldige zestiende plaats voor haar. Bijl deed er nog een schepje bovenop. Na een fantastische start op balk met het tweede cijfer van de wedstrijd, deed zij ook op sprong erg goede zaken. Twee nieuwe acroseries op vloer lukte allebei en haar eindklassement was dus afhankelijk van het laatste toestel brug. De dertienjarige Hoekse begon hier sterk, maar bij de afsprong kon zij de landing helaas niet vasthouden. Na een prachtige meerkamp eindigde zij op plaats acht. De beste turnsters van het hele seizoen, zien we terug in het grote sportpaleis van Ahoy in het weekend van 22/23 juni, waar ook de senioren van team NL de Olympische Kwalificatie zullen turnen.

‘De vreugde was groot omdat Lynn ook in Ahoy mag turnen’

De vreugde was dan ook groot na de bekendmaking van deze namen, want met trots kunnen wij aankondigen dat Lynne Bijl hier ook aan de start mag verschijnen.

Op zondag mochten de beste turnsters per toestel aantreden voor de toestelfinales. Fatima el Ajroudi mocht aan de start verschijnen op balk. Zij had zich hiervoor tijdens de halve finale knap geplaatst en in de tussentijd haar programma flink uitgebreid. De zenuwen zaten er dan ook goed in tijdens deze finale. De balkfinale is altijd een spektakel om te zien en Fatima mocht als allerlaatste de arena betreden voor haar balkoefening. Na een zeer sterke warming-up op dit toestel, met een prachtige flikflak salto en een arabier anderhalve schroef af, mocht het helaas niet baten tijdens de wedstrijd. Als twaalf jarige turnster enorm knap om tussen al dit turngeweld in de finale te staan en een toch hele mooie achtste plaats voor haar. In haar allereerste seizoen landelijk turnen en dan direct op het hoogste niveau twee finaleplaatsen bemachtigen is een prestatie van formaat.

Kwalificatie

Lynne Bijl had zich gekwalificeerd voor de toestelfinale op sprong. Zij gooit hier bij iedere wedstrijd hoge ogen en de druk was dan ook zichtbaar aanwezig. Alle turnsters moeten twee sprongen springen in de finale en het gemiddelde cijfer maakt de ranking op. Bijl startte met een geweldige overslag salto. Zij wist dat het podium tot de mogelijkheden behoorde en dat alle scores erg dichtbij elkaar lagen. Haar tweede sprong, een gehoekte Tsukahara, voerde zij met veel amplitude uit. Na een zenuwslopende paar minuten, omdat er gewacht moest worden op de scores van de laatste twee turnsters, bleek Bijl de zilveren medaille behaald te hebben. Na een weekend vol turnprestaties van de bovenste plank een sublieme finale van haar turnseizoen.

 Naast de medaille op sprong en de meerkamp kwalificatie voor Ahoy, zal Bijl ook op het toestel sprong aantreden in het sportpaleis eind juni.