Zoveel steun vanuit de maatschappij

Algemeen
Protest in Stroe 22 juni.
Protest in Stroe 22 juni. (Foto: Lieke Kregel)

HOLLANDS KROON - Lieke is een van de velen boeren die 21 juni in Schermerhorn stonden en 22 juni in Stroe. De plannen die op tafel liggen vanuit de overheid kunnen niet door de beugel volgens de boeren. Deze moeten van tafel gehaald worden en er moet volgens Lieke om tafel gezeten worden met alle betrokken sectoren. Pas dan kunnen er nieuwe plannen ontwikkeld worden.

“Wij zijn om 9:00 uur vertrokken met de auto. Waarvan de eerste 50 kilometer vlot verliep. De laatste 30 kilometer gingen stapvoets, maar de sfeer op de weg was goed. Ik was blij mensen op viaducten te zien en agenten die alles netjes en vriendelijke in goede banen hebben geleid. Er was overal veel lof voor de trekkers, prachtig,” vertelt Lieke. 

21 juni hebben zij met honderden Noord-Hollandse boeren een statement in Noord-Holland neergezet. Woensdag 22 juni doen ze dat in Stroe. Waarom? Omdat de plannen die nu op tafel liggen niet door de beugel kunnen. “De stikstofplannen zorgen voor een kaalslag op het platteland, in de natuurgebieden moet er een reductie plaatsvinden van 95 procent en in de ring eromheen 70 procent. Om het wat minder technisch te maken, het betekent het volgende: alle ondernemers in natuurgebieden moet vertrekken en eromheen kunnen er maar een paar blijven,” vertelt ze. Hierbij blijft het niet vervolgt Lieke. Ze legt uit dat alle veebedrijven de uitstoot extra moeten verlagen. “Dit betekent een fors lagere veestapel in heel Nederland, met als gevolg minder voedsel,” aldus Lieke.

De kleurplaat

De plannen en de de kleurplaat die ze van Nederland hebben gemaakt moeten van tafel als het aan de honderden boeren ligt. Pas wanneer deze van tafel zijn gehaald moet er samen met de agrarische sectoren, de industrie, de luchtvaart en alle andere betrokken sectoren aan tafel gezeten worden. “Alleen dan kunnen er plannen ontwikkeld worden. In samenwerking met elkaar en niet tegen elkaar,” vertelt ze. Lieke vindt het bewonderenswaardig hoe een sector in zoveel saamhorigheid een manifest kunnen voeren met daarbij zoveel steun van de maatschappij.


Protest Noord-Holland - Lieke Kregel