PAASVEE 2024

Vandaag is het zover, Schagen gaat los: Paasvee 2024

Algemeen
Woensdag 20 maart is het zover: Paasvee 2024.
Woensdag 20 maart is het zover: Paasvee 2024. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Woensdag 20 maart is het zover: Paasvee 2024 in het centrum van Schagen. Dit jaar is het de 123ste editie van het evenement. Hét moment waarop iedereen in de Magnusveste en omstreken naar uitkijkt, want de 123ste editie biedt op voorhand al garantie voor een mooi feest waarin de runderen en het kleinvee al sinds jaar en dag de hoofdrol opeisen. De grote vraag is natuurlijk weer wie er met de prijzen vandoor gaan en welke dieren het mooist zijn. Na de Paasveetentoonstelling barst het feest los rondom de horeca op de Markt. 

Schagen is er klaar voor

Schagen telt af naar een knallende editie. Andries Kingma, een naam die al meer dan vijftig jaar synoniem staat voor expertise in de veehandel, heeft dit jaar de eer de openingsceremonie van het Paasvee-evenement te verzorgen. Tussen 05:00 en 09:00 uur wordt het vee aangevoerd. Kingma opent de tentoonstelling om 09:00 uur in de Ridderzaal van ’t Slot. Ook aanwezig is keurmeester Wout Wagenmans. Hij is al jaren een bekende naam als keurmeester binnen dit evenement. Volgens Wagenmans steekt Schagen er met kop en schouders bovenuit, hij spreekt zelfs van Champions League kwaliteit op het gebied van de dikbillen. Dat zijn mooie woorden om Paasvee 2024 mee in te luiden.

Kleindierenshow

De kleindierenshow is binnen Paasvee een uniek onderdeel, in 2019 vond deze voor het laatst plaats. Goed nieuws dit jaar is de show eindelijk terug van weggeweest. Waar vrijwel alles in de buitenlucht gebeurt, wordt de kleindierenshow in het Makado gehouden.  

Voor Jack Hogervorst is dit zijn laatste jaar als vicevoorzitter van het Paasvee bestuur, volgend jaar neemt Maarten Worp zijn taken over. Jack is meer dan twintig jaar als vrijwilliger betrokken geweest bij het evenement. In de toekomst zal hij niet helemaal verdwijnen: “Op de achtergrond blijf ik natuurlijk wel aanwezig voor advies.”

De dieren komen uit het hele land, van Limburg tot Groningen. Burgemeester Marjan van Kampen-Nouwen kijkt ook uit naar woensdag en is trots: “Paasvee hoort bij stad Schagen en stad Schagen hoort bij Paasvee.”

Beregezellige horeca

Piet Hein de Boer en Patrick Brakenhoff verzekeren dat het beregezellig wordt op de Markt. “Er zijn dj’s en er is livemuziek. Mensen duiken de cafés in of strijken neer op het terras.” Beide heren verwachten een grote opkomst. “We hopen weer een leuk feest te kunnen beleven, zoals we vanouds gewend zijn. De drukte maakt het ook spannend, maar we gaan ervan uit dat alles ordentelijk verloopt en dat iedereen er een gezellige dag van maakt”, besluit De Boer.

Kortom: er is genoeg te beleven! Ontdek alles over het evenement in de Paasvee-bijlage in deze krant.