Martien Meiland slaakte een gilletje en kirde: ‘kind, wat een talent, ik vind het ongelooflijk!’

Nieuws
Britney achter haar tekentafel. Met op links een zeldzaam portret in kleur.
Britney achter haar tekentafel. Met op links een zeldzaam portret in kleur. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

MIDDENMEER - Britney Zuidema (21) uit Middenmeer heeft een ongekend tekentalent dat haar al ver heeft gebracht. Nog maar vier jaar geleden begon ze haar hobby wat professioneler aan te pakken. In deze korte tijd wist ze onder andere de Meilandjes én de vader van artiest Snelle volledig omver te blazen met haar levensechte portretten van mens en dier. 

Door: Sandra Ooms

Hartelijk worden we ontvangen door Britney en haar trotse ouders aan de keukentafel in hun knusse huis in Middenmeer. Tijdens het interview wordt het ene na het andere kunstwerk tevoorschijn gehaald. “Tja, hoe ben ik hiermee begonnen,” aarzelt Britney, “Ik kon altijd al wel goed tekenen, maar vier jaar geleden besloot ik om het serieuzer aan te pakken. Ik zag een geboortekaartje van een baby besloot de foto na te tekenen. In potlood. Ik schilder zelden en ook gebruik ik bijna nooit kleur. Met potloden kan ik me veel nauwkeuriger op de details storten. Ik ben ook ontzettend perfectionistisch en kan, als ik middenin een portret zit, vaak moeilijk stoppen. Je kan wel zeggen dat het verslavend is. Ik begon met goedkope potloden maar nu heb ik echt hele mooie materialen. Dat kost flink veel geld, dus het is fijn dat mijn portretten nu ook worden verkocht.” Vader haakt in: “Het is zo bijzonder. Ze ziet een foto die ze wil na tekenen en ze denk niet ‘gaat dit wel lukken?’. Nee, ze doet het, ze zet het gewoon neer. Elke keer weer. Nooit mislukt een opdracht.” 

Het balletje ging rollen

Britney legt uit: “Elk portret dat ik maak zet ik op Facebook en Instagram. Hierop volgen opdrachten van mensen die het gezien hebben. Ik heb nog niet zonder opdrachten gezeten. Ik doe dit naast mijn werk als beauty-advisor bij Douglas. Inmiddels heb ik wel minstens honderd opdrachten gekregen. Ooit wil ik hiervan kunnen leven en me alleen nog maar bezighouden met dit vak.” 

De Meilandjes 

Britney laat een foto zien van haar en de Meilandjes. “Ik zag op instagram dat Bommel, de Franse bulldog van de familie Meiland was overleden en ik vroeg of ik het hondje mocht tekenen, dat vonden ze goed. Toen het klaar was heb ik per mail met Erica Meiland een afspraak ingepland en mocht ik het langsbrengen. Dat is heel bijzonder want ze zijn nogal selectief met de deur openen voor ‘vreemden.’ Erica opende de voordeur en ik wilde het portret buiten overhandigen, maar Martien kwam erbij staan en zwaaide de deur helemaal open. “Kom binnen, kom binnen, we gaan naar de living!”, kraaide hij. Britney en haar moeder moeten lachen bij de herinnering. “Het gezin is exact hetzelfde als op tv. Ook de hysterische Martien is niet anders.” Ze laten een filmpje zien van het moment. Na het uitpakken van het portret slaakt Martien een gilletje en zegt: ‘Kind, wat een talent, ik vind het ongelooflijk!’. Erica stond versteld van de blik in de ogen van het hondje, die Britney perfect gevangen had. “Dit is hem echt. Hij keek altijd een beetje bangig uit zijn ogen. Dat zie ik erin terug”, zei Erica. Britney vind de complimenten een eer. Ondanks dat de filmploeg draaide tijdens haar bezoek kwam het helaas niet terug in een aflevering. “Dat vond ik wel jammer, maar ik ben tevreden dat ik ze zo blij heb gemaakt met dit portret.”


Britney met de familie Meiland en het portret dat ze maakte van hun hond.

‘Wat lijkt Snelle op zijn vader!’

Na nog meer tevreden klanten besloot Britney om weer eens iets voor zichzelf te maken. Een portret van Lars Bos (beter bekend als de artiest Snelle) stond op haar lijstje. Op haar instagrampagina post ze de vorderingen van een portret altijd in drie delen: de start, de voortgang en het eindresultaat. “Ik had natuurlijk Snelle getagd, maar die reageerde helaas niet. Zijn vader, Jan Bos, wél. Hij gaf een like op elke foto. Vrij rap na het plaatsen van de derde foto stuurde hij me een privé bericht. Hij wilde het portret dolgraag van mij kopen. Op een avond kwam hij het ophalen. Het was heel bijzonder want het leek net of Snelle voor de deur stond, hij lijkt ontzettend op zijn vader. Toen hij het portret zag viel hij stil en werd hij emotioneel. Hij vond het zo ontzettend mooi. Het gebeurt wel vaak dat mensen gaan huilen als ze het resultaat zien. Dat vind ik mooi en bijzonder. Met het portret van Snelle ben ik wel vijftig uur bezig geweest. De foto was haarscherp dus elke porie en elk lijntje kon ik vangen. Na al dat werk is zo’n reactie de kers op de taart. Hij bleef gezellig kletsen en is hier wel 1,5 uur geweest. Niet veel later vroeg hij me ook een portret te maken van zijn dochter. In dezelfde stijl, op het zelfde a3-formaat. Deze heeft hij een maand geleden opgehaald.”


Britney met Jan Bos, de vader van Snelle.

Lugubere opdracht

Britney vertelt over een speciale gave die ze heeft. “Nou ja, ik vind het niet echt een gave. Ik denk dat het meer ‘hooggevoeligheid’ is. Maar als ik een foto krijg, zonder enige informatie, weet ik zeker of die persoon overleden is of nog leeft. Geen idee hoe, maar ik voel het gewoon, alsof het leven uit deze persoon is getrokken. Naast portretten van levende dieren en mensen krijg ik namelijk ook vaak opdrachten van mensen die vragen of ik een tekening van een overleden persoon wil maken. Eén keer kreeg ik een beetje een rare opdracht: een man vroeg me om vier portretten te maken op A5 formaat. De eerste moest ik met spoed maken, want zijn vader was net overleden en hij wilde het kunstwerk op de kist hebben. Toen hij de laatste drie portretten een aantal maanden later kwam ophalen zei hij: ‘Kijk, dat is mooi, dat ik deze ook vast heb, voor als ze overlijden. Hij was niet sarcastisch. Hij meende het! Best bizar hoor. De portretten waren van zijn moeder en schoonouders.” De vader van Britney grapt: “Het was vast een psychopathische killer! Die hele familie ligt inmiddels al onder de zoden denk ik!”


Britney bij de ‘wall of fame’ bij haar oma thuis. Oma heeft een muur vol met door haar getekende familie-portretten. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Mooie toekomst 

Britney ziet voor zichzelf een mooie toekomst tegemoet met dito opdrachten. “Het mooiste is het moment waarop een portret af is en hoe deze in 90% van de gevallen emotioneel wordt ontvangen. Ooit heb ik een baby mogen tekenen, die net na de bevalling was overleden. Ik heb er heel erg mijn best op gedaan. Ook om de sonde uit het neusje van de baby er niet bij te tekenen, want dit was de enige goede foto die ze hadden. Na het overlijden van de baby hadden ze alleen foto’s van veraf. Ik kon deze ouders een blijvende herinnering geven aan hun kindje. Dat voelt zo enorm fijn. Uitdagingen ga ik ook niet uit de weg, laatst vroeg iemand me om een T-shirt te beschilderen. Een Ajax shirt met Johan Cruijf erop. ‘Dit T-shirt is nu mijn doek’, dacht ik heel nuchter, en ook dat is gelukt. Een aantal van mijn tekeningen hangen bij een fysiopraktijk en ook hangt een portret van mij in het restaurant ‘Taste of Bali’ in Anna Paulowna. Het is een tekening van de eigenaren. Trots overheerst altijd, bij elke opdracht. Ik kijk uit om een keer ergens te gaan exposeren en ook nieuwe, uitdagende opdrachten blijf ik aangaan.”

Meer informatie: 

Bekijk de kunstwerken op haar website www.brittsportraits.jouwweb.nl of volg haar op Facebook en Instagram via @Brittsportraits. Een mailtje sturen kan ook: brittsportraits@gmail.com.