‘Efkes een rongdje lópe’: Magisch ‘Walking Wieringen by Night’

Nieuws
Het organisatieteam. Vlnr: Karin Krauts, John Jorna, Jack Kostwinder, Cobi Reitsma en Mona Koning.
Het organisatieteam. Vlnr: Karin Krauts, John Jorna, Jack Kostwinder, Cobi Reitsma en Mona Koning. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

WIERINGEN - Het schilderachtige landschap van Wieringen wordt op zaterdag 23 maart opnieuw het toneel voor het magische evenement ‘Walking Wieringen By Night’. Na het spektakel van de vorige jaren besloot onze redactie om het organisatieteam te bezoeken en meer te ontdekken over de oorsprong van dit betoverende evenement en wat de wandelaars kunnen verwachten.

Door: Sandra Ooms

‘Er zijn 823 aanmeldingen voor de tocht’

Dit jaar staat het evenement in het teken van de winter, waarbij de organisatie alles tot in de puntjes heeft uitgewerkt. Het team poseert stralend op de foto in shirts met een afbeelding van een sneeuwpop erop. Cobi Reitsma, een van de organisatoren, deelt enthousiast: “Dit jaar is het thema ‘Winter.’ We hebben elke keer een nieuw thema en proberen zoveel mogelijk alles langs de route hierop aan te passen.” Trots vertelt ze dat de tocht ‘All-Inclusive’ is. “We zeggen ook: je hoeft zelf niets mee te nemen, alles wordt verzorgd. Eten, drinken en lekkernijen. Andere jaren zeiden mensen nog ‘Jeetje wat hadden jullie veel. Dus er is genoeg.”

Een mooie club mensen

Het idee voor Walking Wieringen ontstond uit inspiratie van andere wandeltochten. Cobi legt uit: “Het idee voor Walking Wieringen is ontstaan toen we samen met de dames van de volleybalvereniging ‘t Zwin zelf de ‘Fjoer tour’ Terschelling en Egmond liepen. We dachten ‘dit moeten we zelf ook kunnen’. Rond 2017 hebben we met een groepje de eerste wandeltocht op Wieringen georganiseerd. Helaas strooide Corona twee jaar lang roet in het eten. Na corona verwaterde alles een beetje. De vaste kern viel uit elkaar. Ze vonden het allemaal wel leuk om het te organiseren maar het is natuurlijk ook heel intensief. Niet iedereen had hier nog zin in. Mona Koning was hier de kartrekker in. We hadden voor corona natuurlijk al heel wat spullen klaar staan toen het plots niet door ging en hierin al best veel geld gestopt. Het was natuurlijk zonde om dit een stille dood te laten sterven. Ik haakte bij Mona aan. Dit konden we natuurlijk niet met z’n tweeën dus haakten Karin Krauts, John Jorna, Jack Kostwinder ook aan. Een mooie club mensen.”

John vult aan: “Twee jaar geleden kwamen Cobi en ik elkaar tegen bij de Rabo Clubactie in Den Helder. Ons gesprek kwam op Walking Wieringen en dat zou mogelijk niet meer terugkomen. Dus ik besloot al snel om me bij de organisatie aan te sluiten. En kijk waar we nu zijn gekomen. Er zijn dit jaar maar liefst 823 aanmeldingen binnen. Dus het is een groot succes,” zegt hij trots. “De hele route van 18 kilometer tussen Den Oever naar Hippolytushoef is donker. Tijdens de wandeling proberen we dit zoveel mogelijk te verlichten voor de wandelaars, met verlichte knutselwerken langs de weg en kraampjes met lekkers.”

Wanneer krijg ik mijn huis weer terug?

Coby lacht: “Mijn man zegt weleens, ‘wanneer is die tocht eigenlijk afgelopen, krijg ik dan mijn huis weer terug?, want mijn hele huis staat vol met dozen, met spullen die we via Temu hebben gekocht en zelfgemaakte knutsels. De woonkamer, de schuur én onder de overkapping. Wacht, ik laat even een dingetje zien.” Ze scharrelt wat in de woonkamer en komt tevoorschijn met een enorme kaars. “Kijk, dit was een Amsterdams paaltje die we een ander jaar al hadden gemaakt, toen was het thema ‘Holland’, die paaltjes hebben we nu wit gemaakt en mijn man heeft met plastic en karton een vlam gemaakt met een lampje die we langs de weg neerzetten.” Het ziet er heel professioneel en mooi uit.

Beleef Wieringen

Het voormalig eiland bestaat uit de dorpen Den Oever, Oosterland, Hippolytushoef en Westerland. Daarnaast zijn er diverse buurtschappen. Het landschap is licht glooiend. Diverse oude gebouwen zijn bewaard gebleven en prachtig gerestaureerd, zoals een van de oudste kerken van Nederland, de Michaëlskerk in Oosterland uit de vroege 12e eeuw. De andere dorpen hebben ook zo hun karakteristieke punten. Den Oever kenmerkt zich door de haven, waar wekelijks een verse vismarkt wordt gehouden, en de prachtige korenmolen uit 1672 in het midden van het dorp. Hippolytushoef is het grootste dorp met de grote kerk trots als middelpunt en eromheen enkele historische panden. Westerland heeft het hoogstgelegen punt van het voormalig eiland en grenst aan het Amstelmeer.

Voor degenen die Wieringen niet kennen, Wieringen is oud, heel oud. Zo hebben de Vikingen het in ca. 850 na Christus vereerd met een bezoek, getuige de Vikingschat die in 1996 is gevonden en tentoongesteld ligt in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Wieringen was tot halverwege de jaren ’20 van de vorige eeuw een klein eiland in de Zuiderzee. Wieringen kent een eigen dialect. Helaas zijn er niet veel mensen meer die het goed spreken. Hoewel dit erg jammer is, heeft het voor bezoekers een voordeel: je zult geen moeite hebben de mensen te verstaan. Hoewel er nog veel meer is te zeggen over het voormalig eiland, de dorpen, de buurtschappen en de bewoners, nodigt de organisatie je vooral uit om het zelf te ondervinden en... “Efkes een rongdje te lópe…”

Hartverwarmend

Cobi is er ook trots op dat Walking Wieringen zich onderscheidt van de wandeltochten in Egmond en Terschelling. “Niet alleen hebben wij een all inclusive evenement, maar ook heel veel enthousiaste inwoners,” vertelt ze. “Wij zorgen zelf voor de kraampjes en de verlichte onderdelen, zoals dit jaar verlichte schaatsen en ski’s. Maar de bewoners zelf krijgen elk jaar een briefje in de deur met de datum van dit evenement en het thema. De mensen die het leuk vinden gaan dus zelf aan de slag om hun huis te verlichten. Het is hartverwarmend. We horen nu al dat sommige mensen gezellig met muziek langs de weg staan bij hun woning en gezellig een biertje gaan drinken met elkaar. Ook zo kun je ervan meegenieten. Heerlijk vinden we dit.. Sowieso is Wieringen een prachtig eiland om over te lopen.”

Dank aan vrijwilligers

John en Cobi willen nog één ding benadrukken: “Onze grote dank gaat uit naar de vrijwilligers. Zonder hun hulp zou dit evenement er niet kunnen zijn. Bij elke stempelpost staan er twee vrijwilligers en er is EHBO hulp beschikbaar. Ook beschikken we over een draagbare AED. Dat is wettelijk zo geregeld, maar de mensen zorgen ook dat dat kán. Ze zijn enorm enthousiast en we zijn trots op ze.”

Meer informatie

De start en finish zijn bij het scouting gebouw in Oosterland aan de Keizerspoeldijk. Iedereen vertrekt in groepen per 10 minuten. Het vertrek vindt tussen 19:00 en 20:10 plaats. Houd je starttijd aan, je mag wel later starten maar niet eerder. Er is parkeergelegenheid bij de startlocatie en daar in de buurt. Er zijn verkeersregelaars om het parkeren in goede banen te leiden. Doe zo veel mogelijk aan carpoolen of laat je brengen. Als je dicht bij de locatie woont is er ook gelegenheid om je fiets te parkeren. De inschrijving voor de tocht is al gesloten maar wil je toch een kaartje bemachtigen? dan kan dat via de facebookgroep walkingwieringenbynight, hierop worden kaarten geplaatst van mensen die helaas niet kunnen.


De route van Walking Wieringen by Night. - vincentdevriesfoto.nl