Het eerste klaslokaal van Slootdorp

Nieuws
Juffrouw van Harlingen, leerlingen en Cees Meeuwsen.
Juffrouw van Harlingen, leerlingen en Cees Meeuwsen. (Foto: Beeldbank Wieringermeer)

SLOOTDORP - Het is bijna dagelijks nieuws, het tekort aan leerkrachten bij veel basisscholen. De Wieringermeerdirectie had ruim negentig jaar geleden een andere uitdaging, in Sluis I was nog geen schoolgebouw.

Als in de herfst van 1931 de eerste gezinnen in Sluis I, het latere Slootdorp, arriveren is onderwijs nodig voor de leerplichtige jeugd. Het ontwerp voor een school mét gymnastieklokaal ligt weliswaar op de tekentafel maar er is nog geen steen gemetseld, geen dak gelegd. Het besluit valt om een woning als tijdelijk schoollokaal in te richten.

De ‘Hulpschool’ van Juffrouw van Harlingen

Op maandagochtend 2 november 1931 opent Mej. C.C. van Harlingen haar hulpschool. De kinderen zitten gemoedelijk in groepjes aan vierkante tafels. Om leerlingen van verschillende niveaus in één ruimte les te geven wordt de Dalton-methode toegepast. Elke week krijgt ieder kind zijn of haar taken uitgereikt. De volgorde mogen de kinderen zelf bepalen, als het schoolwerk aan het eind van de week maar af is. Een school met een minimum aan middelen, maar in heel Nederland bestaat waarschijnlijk geen knusser onderwijs dan de ‘hulpschool’ van juffrouw van Harlingen.

De pers besteedt er aandacht aan. In diverse landelijke dagbladen verschijnt deze foto met de juf en haar leerlingen. Naast de school woont het gezin Meeuwsen, rechts zien we, vanachter het raam, de tweejarige Cees nieuwsgierig meegluren. Wanneer hij enkele jaren later zelf naar school mag is het tijdelijke lokaal een woonhuis geworden. In de Wieringermeerschool aan de Kerkstraat zijn de gezellige tafels verdwenen, de leerlingen zitten weer in echte schoolbanken, zoals het hoort.


Fred de Vries.