‘De man die het wist’: een humoristische hommage aan Alfred Hitchcock

Nieuws
'De ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op in ons stuk'
'De ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op in ons stuk' (Foto: Kenneth Stamp)

Door: Sandra Ooms

HIPPOLYTUSHOEF - In gesprek met Vera Stobbelaar (39) en Lydia Jasper (51) van Toneelvereniging Succes krijgt onze redactie een exclusief kijkje achter de schermen van dit gezelschap waarin ze zich voorbereiden op het stuk ‘De man die het wist’, een humoristische hommage aan regisseur Alfred Hitchcock.  Met jaren aan ervaring en passie delen ze hun verhaal, van de gloriejaren tot de uitdagingen van vandaag. Stap binnen in de wereld van Succes, waar jong talent welkom is en waar de magie van toneel nooit vervaagt.

Mijn vader speelt de slechterik

De wortels van de toneelvereniging reiken terug tot 1968, zoals Vera met trots verklaart: “Ik heb de eer gehad om al 27 jaar deel uit te maken van deze vereniging, een erfstuk van mijn vader die al 46 jaar lid is. Het toneel zit in mijn bloed, ik ben ermee opgegroeid. Mijn broer Eric en ik begonnen op de jeugdafdeling in 1996. Op mijn zestiende ben ik overgestapt naar de seniorengroep, waar ik nog steeds met volle passie acteer. Bovendien vervul ik al zo’n vijftien jaar met liefde de rol van penningmeester.”

Realistische scènes met beamer

Lydia is enthousiast over het decor van het stuk: “We werken dit jaar voor het eerst met een beamer. Op groot doek verschijnen verschillende filmpjes en foto’s waardoor wij in de gelegenheid zijn om in rap tempo verschillende decorscenes te realiseren. Qua aankleding hebben we dan weinig nodig. Ken je de kindertoneelstukjes nog van vroeger? Kinderen zaten in een rij op stoelen om een auto na te doen. Het wordt veel realistischer als je daarbij een filmpje van een weg afspeelt. Hier hebben onze geluids- én lichtmannen een behoorlijke kluif aan gehad. Geluidsfragmenten inpassen in het stuk is heel intensief, het moet perfect kloppen. Als wij een scène spelen waarin we met drie personen in een auto zitten en we de deur dichtslaan dan moet dit geluid synchroon lopen met onze bewegingen. Vera: “Het decor is fantastisch voor de beleving. Voor de pauze hebben we al negen of tien locaties gehad. Dat maakt het erg meeslepend en realistisch.” Lydia: “De zaal is ook onderdeel van ons speelterrein.”

Voorbereiden

Er zit een enorme voorbereidingstijd aan het toneelstuk. Lydia legt uit: “We repeteren vanaf september. Voor de zomervakantie delen we het boekje uit van het volgende stuk en proberen we de rolverdeling rond te krijgen. Tijdens de vakantie heeft iedereen de tijd om in alle rust zich in te lezen in het stuk. Vanaf september starten we met de repetitieavonden.” Vera: “Drie jaar geleden sloot een nieuw lid zich bij ons aan. Al na de eerste repetitie zei ze dat ze zichzelf meteen thuis voelde in de vereniging. Dat is een mooi compliment.”

‘Roger wordt aangezien voor een crimineel’

Het plezier en de passie zijn flink aanwezig bij Lydia en Vera. Maar de vereniging heeft een paar jaar geleden een dip gekend. Vera vertelt: “Net voor corona wilden we in 2020 het stuk ‘One flew over the cuckoo’s nest’ brengen. Vlak voor ons première weekend werden de coronamaatregelen aangekondigd. We hebben een paar keer geprobeerd om dit stuk weer op te pakken, maar tevergeefs. We waren toe aan iets vrolijks en dat werd de voorstelling ‘Lang en Gelukkig’. Dit was een enorm succes want na corona had iedereen wel behoefte aan een beetje plezier en gezelligheid. We draaiden drie keer een volle zaal met 100 man. De verkoop loopt voor ons komende stuk een stukje achter. Dat is jammer want dit stuk is spannend en er zit echt humor in.” Lydia lacht: “Zoals die scène waarin jouw vader het toneel op stapt.” Vera beaamt dit: “Mijn vader speelt de slechterik. Dat doet hij met verve. Zelf heb ik wel zes rollen. Lydia heeft de hoofdrol. Ze speelt Roger Thornhill. Lydia: “Roger is een meneer uit de reclamewereld. Hij heeft een afspraak in een restaurant maar wordt aangezien voor iemand die hij niet is. Kaplan, een spion. Hij wordt ontvoerd door schavuiten en komt terecht in een landhuis. Afgesloten van de buitenwereld moet hij de slechterik Verloc ervan overtuigen dat hij niets afweet van leveranties, wapens en raketten. Het is gedaan met Rogers rustige leventje als de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen en hij zelfs van moord wordt verdacht. Tijdens zijn vlucht voor de misdadigers én voor de politie komt hij in bizarre situaties terecht waarbij hij vreest voor zijn leven. Zijn laatste hoop is gevestigd op Tippi, die voor de Geheime Dienst werkt. Als uiteindelijk blijkt dat Roger geen crimineel is moeten ze van hem af. Het is niet dikke vette lol, dit stuk. Maar de humor is subtiel. Het zit meer in Roger zelf en de dingen die hem overkomen.”

Dankwoord

Er zitten spelers tussen die enorm veel in hun mars hebben. Vol lof zijn Vera en Lydia ook over hun regisseur Roelie Schiere. “Zij voelt haarfijn uit waar er eventuele haperingen zijn die even aangepakt moeten worden. Met Roelie hebben we een topper binnen gehaald. Ze zorgt ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op wijzen.” Tot slot willen ze regisseur Bert Schuiling uit Den Helder vermelden: “Zo’n zeven jaar geleden heeft Bert onze vereniging naar een hoger niveau getild in drie jaar tijd, daar zijn we hem heel dankbaar voor. Bert is een bekende professionele regisseur die vele bekende stukken heeft geregisseerd.”

Voorstellingen zijn op vrijdag 5 april (20 uur), zaterdag 6 april (20 uur) en zondag 7 april (14 uur) in dorpshuis Hippo aan de Kerkhofsteeg 2-4 in Hippolytushoef. Kaarten zijn te verkrijgen via: www.toneelvereniging-succes.nl.



Foto’s:  Kenneth Stamp