Lezing in Wieringerwerf : Vergeten verzet, de April-Meistakingen 1943

Nieuws
Boekomslag Staken op leven en dood.
Boekomslag Staken op leven en dood. (Foto: aangeleverd)

WIERINGERWERF - In 2024-2025 vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei aandacht voor het Lustrum ‘80 jaar vrijheid’. In de Noordkop wordt er alvast een voorschot op dit lustrum genomen met een serie lezingen.

Lezing 28 april 

Hans Morssinkhof vertelt over het boek ‘Staken op leven en dood. De vergeten april-meistakingen van 1943’.

Nederland was al drie jaar door de Duitsers bezet toen op 29 april 1943 het bevel kwam dat alle voormalige Nederlandse militairen zich moesten melden voor krijgsgevangenschap in Duitsland. De reactie was ongekend: binnen een dag legden 100-duizenden het werk neer. De staking was de grootste ooit in Nederland. Ook in ons gebied werd gestaakt. Voor het raadhuis in Wieringerwerf kwamen op 1 mei 1943 Wieringer arbeiders van de Grontmaatschappij en neringdoenden en ambachtslieden uit de polder samen; ook het personeel van het telefoonstation staakte. In Kolhorn, Groet- en Waardpolder staakten landarbeiders. Bij de zuivelfabriek van Wieringerwaard was de animo gering vanwege de angst voor represailles. Terecht, de opstand werd bruut neergeslagen. Burgemeester Aris Saal bedreigde een staker met een revolver, liet een lijst opstellen van wie hij zag als de aanstichters en liet de lijst naar de Sicherheitsdienst in Amsterdam brengen. Meerdere mensen belandden in strafkampen. Nederland breed waren er 200 doden te betreuren. De Duitsers hadden hun ware gezicht getoond en het verzet kreeg vleugels.

Tijdens de lezing wordt er ingegaan op de details van verloop en gevolg van deze staking in ons gebied, het huidige Hollands Kroon.

Entree: 5 euro per persoon, inclusief een consumptie. Aanmelden via www.joodswerkdorpwieringermeer.nl/nieuws--en-activiteiten/. Datum: Zondag 28 april 2024. Aanvang: 14.15 uur (inloop vanaf 13.45 uur). Eindtijd: 15.45 uur. Adres: Trouwzaal in de Cultuurschuur, Loggersplein 1 in Wieringerwerf.