MUZ PARK volgend jaar 100 jaar jong

Nieuws
Volgend jaar bestaat het MUZ park 100 jaar.
Volgend jaar bestaat het MUZ park 100 jaar. (Foto: archief Historische Vereniging Wieringen)

In een eerder historisch geweten van Wieringen sprak ik over de noodhuisvesting op Wieringen. Als gevolg van de Zuiderzeewerken kwamen veel werklui op Wieringen wonen, Naast de boetjes, keten, woonwagens werden er ook riante woningen gebouwd.

Villa Waterkeer in Westerland, twee gelijke villa`s aan de Gemeenelandsweg in Hippolytushoef en in Oosterland, het MUZ (Maatschappij ter Uitvoering van de Zuiderzeewerken) park werden woningen gebouwd voor de uitvoerders en directie.

De eerste bewoner van Villa Waterkeer was ir. Johannes Aleidis Ringers directeur/hoofduitvoerder van de Zuiderzeewerken, die met zijn vrouw Clasina Mann en hun kinderen Jan, Hendrik Jan, Frits, Jeane Elisabeth en Johannes Nicolaas op 27 april 1927 in het bevolkingsregister van Wieringen werd ingeschreven op het adres Westerlanderweg 75.

Het MUZ-Park aan de Gemeenelandsweg in Oosterland werd in 1925-’28 gebouwd voor het hoger personeel van de MUZ. De directieleden A. Bos en G.A. van Hattum betrokken de dubbele villa, ingenieur Algra woonde in het vrijstaande houten huis. Voor de werkbazen waren er de arbeiderswoningen die allemaal rondom een plein zijn gegroepeerd. Het grote huis in het midden heeft na de afronding van de Zuiderzeewerken nog een tijd lang dienstgedaan als Jeugdherberg, nu is het weer een woonhuis.

Volgend jaar bestaat het MUZ park 100 jaar. Tijd voor een feestje.

Bron: Website Hollands Kroon en Historische Vereniging Wieringen.
Rina Klein, Eindredactie Op de Hòògte, het verenigingsblad van de Historische Vereniging Wieringen.