Tijdens de danstheatervoorstellingen staat het ‘creëer je eigen avontuur’ centraal.
Tijdens de danstheatervoorstellingen staat het ‘creëer je eigen avontuur’ centraal. Foto: Jasmine Melrose

Performances en klassieke stillevens bij Expoost in Hoorn

Algemeen

HOORN - Pop-up museum Expoost presenteert van 22 mei tot en met 3 juli in haar nieuwe onderkomen in de Ceciliakapel aan de Nieuwsteeg 42 in Hoorn een heel bijzondere combinatie van expositie en performance. ‘Please Answer When it Rings’ is een kunstbeleving waarin het publiek letterlijk stapt in de gecreëerde wereld van de kunstenaars.

In een combinatie van expositie en danstheatervoorstelling brengen fysiek kunstenaar & choreograaf Jort Faber en kunstschilder Bram Stoof schilderkunst, dans, de 17e eeuw, de 20e eeuw en hun artistieke proces letterlijk binnen handbereik. Met ervaring, beleving en beïnvloeding als hoofdthema voor een publiek van 10 tot 99 jaar creëren zij een expositie met daarbij tien danstheatervoorstellingen.

De expositie en voorstelling zijn een ‘creëer je eigen avontuur.’ De kunst ervaren, beleven en beïnvloeden staat centraal. Zo heeft het publiek de mogelijkheid de set, de kamers met de objecten en de schilderijen zelf te onderzoeken, door zich er letterlijk in te plaatsen. Veel mag aangeraakt of opgepakt worden – afgezien van de schilderijen. Op deze manier krijgt de bezoeker een (inter)actieve kunstbeleving en maakt zelf deel uit van de expositie. Om ook inzicht te geven in het maakproces geeft Bram Stoof drie schilderworkshops en heeft Jort Faber elke woensdag een open repetitiedag waarin het publiek kan zien hoe hij met zijn dansers te werk gaat, zijn er twee educatietrajecten aan de expositie verbonden en zijn er speciale dagen voor senioren.

In de laatste twee weken vertoont Jort Faber een meeslepende danstheatervoorstelling waarin hij de bezoekers meeneemt in de verhaallijnen van de vijf karakters John, Abbey, Emma, Luuk en Hidde. Ook hier staat het ‘creëer je eigen avontuur’ centraal. Een publiek van maximaal 25 personen is naast de performers in het gebouw en heeft de volledige vrijheid om zichzelf te verplaatsen door elke kamer. Zo krijgt het de mogelijkheid om de dansers in hun verhaallijn te volgen of juist te mijden. Daarbij interacteren de dansers met het publiek, waardoor je de energie en spanning van een performer naast je meemaakt. Alles zien is niet mogelijk, als publiek moet je zelf actief keuzes gaan maken in hoe jouw kunstbeleving eruit komt te zien. Geïnspireerd door de mythes van Blauwbaard en Pandora’s Box is de hoofdvraag van dit werk: ‘hoe ver laat jij iets gaan voordat je actie onderneemt?’ 

Constant verplaatsend door het gehele gebouw wordt iedere ruimte van de bijzondere Ceciliakapel gebruikt. De dans in combinatie met de esthetische set geeft de indruk van een sprookje, maar vanaf het begin van de voorstelling ervaart het publiek een gevoel van iets wat niet helemaal klopt. Reserveer een ticket en kom het zelf zien!

Openingstijden: woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Elke woensdagmiddag open repetitie. Danstheatervoorstellingen: 22, 23, 24, 25, 26 en 29 juni; 1, 2 en 3 juli. Start 19.30 uur. Tickets voor de voorstellingen via www.expoost.nl . De schilderworkshops van Bram Stoof (model, portret en stilleven) worden gegeven op respectievelijk 29 mei, 12 juni en 26 juni van 13.30 tot 16.00 uur. Reserveren via www.blauweschuit.nl .

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Hoorn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Ouderen in Hoorn genieten van avondje uit met stichting Vier het Leven Algemeen 6 jul, 15:24
Afbeelding
Hoornse raad wil verbindingen Grote Waal en stadsstrand direct aanleggen Algemeen 6 jul, 13:54
Afbeelding
Sterk deelnemersveld bij Boekweit Olie Tennistoernooi in Hoorn Algemeen 6 jul, 13:21
Afbeelding
Zanger E.J. Fillee viert dertigste kermisjaar bij poffertjeskraam in Hoorn Algemeen 6 jul, 11:32
Afbeelding
Waterweek Hoorn grootser dan ooit Algemeen 6 jul, 10:37
Afbeelding
Project ‘Verdien ik een standbeeld?’ in Hoorn Algemeen 6 jul, 10:01
Afbeelding
Kanonnen gelicht voor het Westfries Museum in Hoorn Algemeen 5 jul, 19:38
Afbeelding
Bijeenkomst Liberaal Hoorn over afschaffen leges zonnepanelen Algemeen 5 jul, 11:35
Afbeelding
Auto tegen bestelbus gereden 112-nieuws 4 jul, 22:34
Afbeelding
Theatervoorstelling ‘Coco kan het!’ in stadsspeeltuin Hoorn Algemeen 4 jul, 17:19
Afbeelding
Zondagmiddagsalon in De Boterhal ‘Hoornse Nieuwe’ Algemeen 4 jul, 17:07
Afbeelding
Auto op zijn zijkant door ongeluk 112-nieuws 4 jul, 16:21
Afbeelding
Getuigen en beelden gezocht van beroving in Hoorn Algemeen 4 jul, 15:18
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief