De deelnemers van de Art Route Zwaag.
De deelnemers van de Art Route Zwaag. (Foto: Jan Siebring Fotografie)

Art Route Zwaag op 7 augustus vanaf 11.00 uur

Algemeen

Stichting Kunst in de Kas verzorgt zondag 7 augustus de pionierseditie van de Art Route Zwaag. Iedereen is vanaf 11.00 uur welkom in zeven mooie tuinen. Ruim veertien kunstenaars uit de regio tonen een zeer divers aanbod. Een bijzondere tuin, is de tuin van bij de Lourdeskapel. Deze uit 1882 stammende kapel is deze dag ook voor bezichtiging geopend. Bij Kunst in de Kas is een informatiepunt waar bezoekers een plattegrond en alvast een sneak preview van de verschillende kunstwerken krijgen. Hier wordt vanaf 16.00 uur ook een muzikale kunstborrel gehouden.

Initiator en bedenker van de Art Route Zwaag is kunstenaar Anita Eijken. “De afgelopen twee jaar was het - dankzij corona - enorm moeilijk om te exposeren. Vorig jaar zouden we met een groep kunstenaars van Kunst in de Kas weer Montmartre organiseren op de Kunstmarkt in Hoorn. Dat is op het laatste moment afgeblazen. Bij mij ontstond toen het idee om een corona-proof event te organiseren: een Art Route in Zwaag.” 

Het kunstaanbod in de tuinen is zeer divers: keramische en bronzen beelden, fotokunst, glasfusion, gouden en zilveren sieraden en veel schilderijen met een verschillende stijl en materiaalkeuze. In de tuin aan de Koewijzend van Anita exposeert naast Anita zelf ook Veronica de Voogt. “Zij maakt echt fantastische bronzen beelden, vooral van dierfiguren. Zij heeft ze met zo’n beweging kunnen vastleggen, het is echt een lust voor het oog. Zelf exposeer ik met keramiek en glas.”

Lourdeskapel

“We hebben bewust voor Zwaag gekozen. Dit dorp heeft veel te bieden. Een bruisende kroeg, een mooie kapel en Kunst in de Kas. Een aantal van de aangesloten kunstenaars wonen ook in Zwaag en stellen ook graag hun tuin ter beschikking voor dit kunstgebeuren.” Ook zijn er een aantal ‘gasttuinen’, waaronder de Kapeltuin bij de Lourdeskapel. “Helemaal fantastisch, deze samenwerking”, vervolgt Anita. “En ook leuk dat de kapel - die na de restauratie een echt plaatje is geworden - open is. Het is zeker de moeite waard om deze te bezichtigen.” Bij de kapel exposeren kunstschilders Roy Valentijn, Mandak Azizi, Aswin Vestjens en Lia Blok. Zij laat zich inspireren door elementen uit de natuur, verval (zoals afgebladderde muren), andere sporen uit het verleden, tekens en symbolen uit oude culturen.

Wandelend of fietsend

“Je kunt in historisch Zwaag, lekker wandelend of fietsend zomaar verschillende tuinen inlopen en dan natuurlijk van heel veel mooie kunst genieten”, zegt Anita, die er zichtbaar veel zin in heeft. 

De Art Route Zwaag vindt plaats in tuinen aan de Dorpsstraat, de Koewijzend, ’t Bon, de Pastoor Nuijenstraat en de Beatrixstraat. Lenie van der Laan en Carin Korse tonen verschillende keramieken beelden. Edelsmid Yvonne Hulstede geeft acte de presente met unieke sieraden. Jeanne Lienos en Nel Steltenpool tonen hun realistische en abstracte werk. Het werk van Noortje Peerdeman gaat voornamelijk over ruimte en ritme met duidelijk aandacht voor de herhaling van lijnen, die het ritme bepalen in het beeld. Kenmerkend in het werk van Jet Willems zijn de mystieke, spirituele en esoterische thema’s. Yasmine Enneking houdt in haar werken van symbolen, cultuur, geloof en bijgeloof. Regina Maria de Jager exposeert met haar fotokunst.

Kunstborrel

Bij Kunst in de Kas aan de Beatrixstraat 3A in Zwaag wordt vanaf 16.00 uur een ‘muzikale kunstborrel’ gehouden. De Kas is de hele dag open voor informatie en het verkrijgen van een plattegrond. Ook is daar een kunstwerk te zien van alle deelnemende kunstenaars. 

Meer informatie: www.kunstindekas.nl 

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Hoorn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Samen op weg bij Inloophuis PISA in Hoorn Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café Hoorn bestaat twintig jaar Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Doorstart Hoornse bridgeclub ‘Vrouwen actief’ Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Inspiratiebijeenkomst in Foreestenhuis Hoorn: samen optrekken voor duurzame toekomst Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Onder de sterrenhemel bij Theater van de Nacht in Blokker Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Inzameling voor Voedselbank door Nieuw-Apostolische Kerk in Blokker Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Bijeenkomst ‘Grip op geld’ in Raadszaal stadhuis Hoorn Algemeen gisteren
Afbeelding
Beestenfeest op Dierendag bij kinderboerderij de Waalrakkers in Hoorn Algemeen 28 sep, 16:32
Afbeelding
Buren komen samen op Buurtfestival Kersenboogerd in Hoorn Algemeen 28 sep, 15:30
Afbeelding
Hoornse raad geeft startschot grote opknapbeurt centrumgebied Kersenboogerd Algemeen 28 sep, 15:24
Afbeelding
Zeilwedstrijden Bruine Vloot in Hoorn Algemeen 28 sep, 14:38
Afbeelding
De Engel van Hoorn over stress en ontspanning Algemeen 28 sep, 13:05
Afbeelding
Vragen Fractie Tonnaer over gevaarlijke situaties door nieuwe bruggen Kersenboogerd Algemeen 28 sep, 11:45
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief