"Bendes gaan met een evenementenkalender festivals in heel Europa af om zakken te rollen."
"Bendes gaan met een evenementenkalender festivals in heel Europa af om zakken te rollen." (Foto: ANP)

Zakkenrollers weer actief op festivals en in de winkelstraten

Algemeen

HOORN - Veel mensen gaan weer steeds vaker op stap en daarbij zakkenrollers ook. In onder meer winkelstraten en ook op festivals zoals de aankomende editie van Lowlands is het oppassen geblazen. 

“Bendes gaan met een evenementenkalender festivals in heel Europa af om zakken te rollen”, aldus René Middag. Hij is bij de politie landelijk projectleider Mobiel Banditisme, een vorm van internationaal georganiseerde criminaliteit. Het gaat hierbij om rondtrekkende bendes die delicten plegen zoals zakkenrollerij, auto- en winkeldiefstal. “Van het aantal verdachten dat voor mobiel banditisme wordt aangehouden komt negentig tot bijna honderd procent uit internationale bendes.” 

Zakkenrollers gaan op festivals als een geoliede machine te werk en stelen graag smartphones, vertelt Middag. “Je hebt spotters en stelers. De spotters kijken naar welke buit makkelijk te roven is, seinen dit door naar de stelers die bijvoorbeeld mensen aanstoten tijdens het dansen en zo vaak telefoons wegnemen.” Vervolgens wordt de buit over de afrastering van een festival heen gegooid. “Daar worden de telefoons snel weggebracht en met honderden tegelijk elders verzameld. Een dag later is je telefoon ergens anders op de wereld.”

Toename zakkenrollerij

Volgens de politie hebben de coronamaatregelen, zoals de anderhalve meter afstand en afname in drukte, de afgelopen jaren een groot effect gehad op het aantal gevallen van zakkenrollerij. “Met de coronamaatregelen viel er weinig te zakkenrollen. Maar we beginnen nu weer steeds meer pieken te zien, die voornamelijk door evenementen veroorzaakt worden.”

Van januari tot en met mei noteerde de politie in totaal bijna 3.700 gevallen van zakkenrollerij. In dezelfde tijd vorig jaar waren dat er iets meer dan 1.600. Dat komt neer op een stijging van 130 procent, blijkt uit een analyse van politiecijfers door ANP. Wel ligt het aantal diefstallen nog altijd lager dan in 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis.

Noord-Holland

Ten opzichte van vorig jaar is het aantal gevallen van zakkenrollerij in alle provincies gestegen. In de provincie Noord-Holland gaat het om 1.379 gevallen in de periode van januari tot en met mei 2022. Het gaat om een stijging van 201,8 procent vergeleken met een jaar eerder. In de provincie Groningen ging de stijging van alle provincies het hardst: van 20 naar 87 gevallen, ruim vier keer zo veel.

In de gemeente Hoorn was het in de eerste vijf maanden van dit jaar 5 keer raak. Een jaar eerder werden er over dezelfde periode in de gemeente 3 meldingen gedaan van zakkenrollerij. Van alle gemeenten sloegen zakkenrollers in de eerste vijf maanden van dit jaar het vaakst toe in de gemeente Amsterdam.

Advies

Politieman Middag adviseert om telefoons bij evenementen zo goed mogelijk weg te stoppen. “Mensen dragen soms open en bloot hun smartphone bij zich. Ze steken de telefoon bijvoorbeeld in de achterzak en het apparaat steekt dan uit. Zo kan een telefoon makkelijk worden weggenomen.”

Apps

Verder helpt het de politie als er apps zoals Find my iPhone of Find My Device op een telefoon zijn geïnstalleerd, zegt Middag. Hiermee kan de politie een telefoon kort na diefstal opsporen. “Apps zoals Find my iPhone leiden ons soms ook naar locaties waar we veel meer telefoons terugvinden. Houd je inloggegevens van deze apps dan ook paraat.”

Tips om zakkenrollers te snel af te zijn:

Nu evenementen weer kunnen plaatsvinden en het weer drukker is op straat, zien zakkenrollers vaker hun kans om toe te slaan. De politie heeft de volgende tips om het zakkenrollers zo lastig mogelijk te maken:

Neem zo min mogelijk waardevolle spullen mee.
Stop waardevolle spullen goed en uit het zicht weg.
Wees extra alert op drukke plekken.
Draag een tas zo veel mogelijk voor en sluit deze goed af, met de sluiting naar het lichaam.
Draag geen mobiele telefoon of portemonnee in de achterzak. Daar vallen ze op en worden ze eenvoudig gestolen.
Zorg voor een app op de telefoon die de locatie door kan geven bij diefstal of verlies (Find my iPhone / Find my Device) zodat de politie op zoek kan naar de daders.
Ben je getuige of slachtoffer van (een poging tot) zakkenrollen en heb je de dader in het zicht? Bel 112 en probeer een duidelijk signalement van de dader te onthouden of maak een foto van de dader.
Ben je gerold, doe aangifte bij de politie en zorg dat je hierbij de unieke nummers zoals het IMEI-nummer (serienummer van toestel) kunt doorgeven.

Afbeelding

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Hoorn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Stadhuis Hoorn sluit dit najaar een aantal dagen Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
PISA Talk in Hoorn: als een jonge ouder overlijdt Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
CleanUp Hoorn Karavaan: Bangert en Oosterpolder Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Vragen over opvang gevonden (zwerf)dieren in Hoorn Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Op wormenavontuur bij MAK Blokweer in Blokker Algemeen 4 okt, 19:06
Afbeelding
Fietsroutes door Westfriesland voor senioren Algemeen 4 okt, 13:47
Afbeelding
Battle4Life, Westfriese Sportexperience en Stichting Westfriesland Events bundelen krachten Algemeen 4 okt, 11:22
Afbeelding
Onderzoek CvdM: huis-aan-huisbladen hebben het grootste bereik Algemeen 4 okt, 09:14
Afbeelding
Burgemeester sluit drugswoning aan de Waterkers in Zwaag Algemeen 3 okt, 18:52
Afbeelding
Twee mensen gewond bij ongeluk in Zwaag 112-nieuws 3 okt, 18:05
Afbeelding
Ontdek het culturele aanbod voor kinderen in Hoorn Algemeen 3 okt, 17:20
Afbeelding
Expositie Jasper Zwijsen in Hoornse Oosterkerk Algemeen 3 okt, 15:58
Afbeelding
Start aanbesteding strandpaviljoen op Hoornse stadsstrand Algemeen 3 okt, 13:52
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief