Liberaal Hoorn: ‘Herten mogen niet, maar kamelen wel’

Algemeen
Afbeelding
Foto: archieffoto J. Dijkman

HOORN - Vanaf januari 2024 is het verboden om te fokken met de herten. “De hertenkampen hoeven niet gelijk dicht; ze mogen openblijven tot het laatste dier gestorven is. Onze fractie begrijpt dit besluit niet”, zegt Debbie Katers van Liberaal Hoorn. “Het gaat hier om dieren die al decennialang gedomesticeerd zijn - net als honden en katten - en die qua ruimte, mogelijkheden en welzijn in het doorsnee hertenkamp een paradijselijk leven hebben. Alpaca’s en lama’s bijvoorbeeld staan weer wel op de lijst, want zij zijn inmiddels gedomesticeerd. Onze fractie vindt dit een doorgeslagen en dogmatische maatregel. Veel mensen genieten juist van dit stukje natuur met deze prachtige dieren die al eeuwen worden gehouden. Hoe is het dan toch mogelijk dat het hert niet meer gehouden mag worden, maar een kameel wel? Onze fractie is benieuwd hoe het college hier tegenover staat en welke stappen er vanuit de gemeenten gezet kunnen worden richting landelijke politiek.”

Liberaal Hoorn stelt de volgende vragen aan het college van b & w:

- Hoe lang is het hertenkamp al aanwezig in onze gemeente?

- Kan het hertenkamp niet gezien worden als cultureel erfgoed?

- Bent u bereid het gesprek aan te gaan met andere gemeenten die ook een hertenkamp hebben om samen op te trekken en tegen het besluit in te gaan?

- Wij weten dat dit college inbreilocaties en ‘bouwen bouwen bouwen’ erg belangrijk vindt en minder oog heeft voor de natuur. Bent u het echter met ons eens dat deze plek, ‘de hertenweide’, een fijne, groene plek moet blijven?