COLUMN

AI, ai, ai

Column
Afbeelding
Foto: Pixabay

Als je nog niet gehoord hebt van Chat GPT, of andere toepassingen van kunstmatige intelligentie voor het grote publiek, dan loop je al flink achter de feiten aan. Het gaat wat ver om te zeggen dat je onder een steen hebt geleefd, maar blijf wel opletten, hè!

Door Timber Povee

Nee hoor, het is niet te doen. De aard van kunstmatige intelligentie is juist dat het veel te snel gaat voor ons eenvoudige stervelingen. Het is met onze ‘natuurlijke’ intelligentie niet bij te houden. Het proberen te begrijpen van een zelflerende computer is een zinloze exercitie.

Een andere zinloze exercitie is als fietser, die dagelijks pendelt tussen het doolhof Kersenboogerd en Zwaag/Risdam, de omleidingsbordjes proberen te volgen.

Bordjes met een U erop, of een O, of een P, of een W. Of met de tekst ‘Uitspanning’ erop. Ik wil niet naar de Uitspanning, waar ligt dat überhaupt? En wat betekent een U met drie strepen erop?

Deze onkraakbare codetaal heeft tot nu toe geleid tot Amsterdamse taferelen, waar fietsers hun eigen route creëren. Over stoepen, door instortende tunnels, dwars door archeologische afgravingen op de Westerblokker, over voetgangersoversteekplaatsen en door het Boezelbos.

Van de week fietste ik achter een meneer op een elektrische fiets aan over de paadjes van een tot dan toe onbegaan Blokkers grondgebied (Boezelbos dus). We mondden uit bij de afgraving op de Westerblokker waar de archeologen twee kakelverse stoepen uit de grond hadden getoverd. Een van de archeologen hielp hem even met de zware fiets (komt door de accu) over het ravijn te tillen, waarna de meneer zijn weg kon vervolgen over het voetpad langs de paardjes.

Ondertussen had ik hem ingehaald, maar uiteindelijk stonden we allebei tevergeefs te wachten op een groen teken van het voetgangerslicht. Dat stond namelijk uit. Blijkbaar hadden deze stoplichten inmiddels ook toegang tot een vorm van kunstmatige intelligentie die ook geen output had op de input: “Fietser staat voor een voetgangerslicht.”

Op een bord las ik: 

‘Weg afgesloten tot medio 16 juni.’

Ik vroeg het even aan het GPT-3.5-model. Input: “Wat vind jij van deze tekst?”

Chat GPT vond het een prima constructie. Huh? Toch even doorvragen.

Input: “Maar medio juni is toch hetzelfde als 16 juni?”

Output: “Je hebt gelijk, ‘medio juni’ verwijst naar het midden van de maand juni, wat meestal rond de 15e tot 20e van de maand ligt. Dus inderdaad, ‘medio juni’ valt ongeveer samen met 16 juni. Bedankt voor de opheldering!”

Input: “Ben ik nu slimmer dan AI? (heel kort antwoord graag)”

Output: “Nee.”