Mensenwerk brengt Museumstoomtram Hoorn-Medemblik tot leven

Cultuur
Jan Doodeman is een van de mensen die midden op het stationsplein de rol van Professor Stoomschuif vervult.
Jan Doodeman is een van de mensen die midden op het stationsplein de rol van Professor Stoomschuif vervult. Foto: aangeleverd

HOORN - Wie meereist met de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik zal zich in meerdere opzichten verwonderen. Nog sterker dan van de historische locomotieven zelf zijn bezoekers altijd onder de indruk dat ermee gereden wordt. 

Het sissen van de stoom tot de stoker en de machinist die er hard op aan het werk zijn. Het blijft een belevenis dit te zien en te horen. Maar tijdens een bezoek aan de Museumstoomtram ontmoet je nog veel meer mensen. Ook conducteurs, stationschefs en de seinhuiswachter komen in actie. Totaal zijn er zo’n driehonderd vrijwilligers actief.

Jongste bezoekers

Een bijzondere rol is sinds een aantal jaren weggelegd voor de rollenspelers, die met name de jongste bezoekers spelenderwijs alles over stoomtrams laten ontdekken. Op station Wognum is in de vakantieperiodes de goederenarbeider actief en kun je je verkleden als een reiziger van honderd jaar geleden en natuurlijk kan op de locomotief het kolenvuur worden bekeken bij de stoker.


Foto: Bastiaan Schuit

Jan Doodeman

Jan Doodeman is een van de mensen die midden op het stationsplein in Hoorn de rol van Professor Stoomschuif vervult. De oud-onderwijzer is in deze educatieve rol helemaal in zijn element. “Het is ontzettend leuk om aan kinderen uit te leggen hoe je met kolen en water zoveel stoomkracht kunt maken, dat je er een stoomtram mee kunt laten rijden. Prachtig die verbaasde gezichten als ik verrast opkijk als mijn modelstoommachine in Hoorn in beweging komt.”

Voor de jongste bezoekers die de locomotieven willen ontdekken en de mensen van de stoomtram willen ontmoeten, is er een gratis koffer met daarin de Stoomsafari waarmee je op reis kunt. Deze herfstvakantie ontmoet je Jan misschien wel in Hoorn.

Info en tickets via www.stoomtram.nl .