Winter bij de Stoomtram

Partnerbijdrage
Het stationsplein in Hoorn is geheel voorzien van historische gaslantaarns.
Het stationsplein in Hoorn is geheel voorzien van historische gaslantaarns. Foto: Benno Ellerbroek

HOORN - Na twee jaar sluiting in de winterperiode door de coronacrisis, organiseert de Museumstoomtram in de laatste maanden van 2022 weer een uitgebreid winterprogramma. 

Om de stoomtrams in de donkere en koudere dagen van het jaar te laten rijden gebruikt het museum een aantal ambachtelijke technieken. Stoom uit de locomotief wordt via een speciaal leidingnet door de rijtuigen van de stoomtram geblazen. Op die manier hebben de reizigers het steeds heerlijk warm tijdens de tijdreis.

Verlichting

Traditioneel werden stoomlocomotieven in Nederland verlicht met petroleumlampen. Bij de locomotieven die de Museumstoomtram heeft gerestaureerd gebeurt dat nog steeds. Het stationsplein in Hoorn is zelfs geheel voorzien van historische gaslantaarns zoals ze meer dan een halve eeuw geleden onder andere in de Hoornse binnenstad waren aan te treffen. Bewerkelijk is het allemaal wel. Alle lantaarns moeten met de hand worden aangestoken en onder ieder rijtuig moeten kranen zodanig worden afgesteld dat de warmte ook echt in de wagon blijft. Maar de medewerkers hebben het er graag voor over.

Tot en met 30 december rijdt Kerst Express, inclusief historische verwarming en verlichting. Alle info en e-tickets vind je op www.stoomtram.nl .