Bij gebrek aan een tuin of balkon stond Nathalie met haar nichtje Sienna om tien uur 's ochtends bij het raam.
Bij gebrek aan een tuin of balkon stond Nathalie met haar nichtje Sienna om tien uur 's ochtends bij het raam. "Het gaat nu om saamhorigheid." (Foto: Rodi Media/MvS)

Landsmeerse start inzamelactie om voedselbank te voeden

Algemeen

LANDSMEER- Hamstergedrag ten spijt laat de coronacrisis ook een andere kant zien. Steeds meer mensen laten hun goede hart spreken, bieden hun diensten aan en steken zorgverleners een hart onder de riem. Nathalie Hagenstein bijvoorbeeld. Zij doet een beroep op de saamhorigheid van haar dorpsgenoten. En ze neemt het voortouw door een inzamelactie op touw te zetten voor de Voedselbank Zaanstreek.

Nathalie is salesmanager in Naarden en werkt normaal gesproken beurtelings op kantoor en thuis. Vanwege de crisis zit ze nu uitsluitend huis, maar erg druk heeft ze het vanzelfsprekend niet. Tenminste, wat haar werk betreft. Zodra in Nederland het sein op rood ging, is ze meteen tot actie overgegaan. Ze plaatste spontaan een oproep op de Facebookpagina 'Je bent een Landsmeerder als...' om mensen te helpen met boodschappen halen. Dat had meteen effect. Niet alleen kreeg ze ze al snel tweehonderd 'likes', er meldde zich ook een vrouw die graag van de diensten van Nathalie gebruik zou willen maken. Nathalie nam de bestelling op, liep naar Deen en haalde voor € 60,00 boodschappen. Na afloop stuurde ze geen tikkie. "Ik had haar heel blij gemaakt," zegt ze. "En wat is zestig euro op een mensenleven?"

IJzeren greep

Het coronavirus nam Nederland binnen enkele dagen in een ijzeren greep en Nathalie blijft er heel nuchter onder. "Het is zoals het is. En je kunt hoog of laag springen over lege schappen, maar we moeten hier mee dealen. Het is een heftige griep en nu zijn mensen bang door het nieuws en door de acties van andere mensen. Maar het gaat nu om saamhorigheid. Saamhorigheid is belangrijker dan wc-rollen."

Positieve vibes

Nathalie roept niet zomaar wat. Haar visie zet ze om in concrete acties. Ze heeft zich aangemeld bij het Rode Kruis - "Het minste wat ik kan doen" - en doet haar best om positieve vibes te verspreiden. Een klant van haar had op LinkedIn een oproep geplaatst om de volgende ochtend om tien uur massaal met een kopje koffie in de tuin of op het balkon te gaan zitten. Gewoon om te laten zien dat we er nog zijn. Bij gebrek aan een tuin of balkon is Nathalie zelf binnen voor een open raam gaan staan.

Landelijke applausactie

Aan de landelijke applausactie heeft ze vanzelfsprekend meegedaan - en ze heeft heeft buurtbewoners via apps en Facebookberichten aangespoord vooral mee te doen - en er zijn twintig opbeurende kaarten onderweg naar zorgverleners. "Ik wil mijn waardering aan deze mensen laten blijken. Een extra shout out naar de zorgmedewerkers. Maar ik denk ook aan de supermarktmedewerkers die zes keer per dag lege schappen vullen. En aan de lokale ondernemers. Koop je spullen vooral bij hen!"

Haar aanbod om boodschappen te doen staat nog steeds. Niet om complimenten en dankwoorden binnen te halen, maar wel om, zoals ze dat zelf omschrijft, een stroom van goede daden teweeg te brengen. "Een soort pay it forward. Je kunt blijven zeuren, maar ga iemand helpen."

Inzamelactie voor Voedselbank Zaanstreek

Nathalie start nu een inzamelactie vanuit haar appartement voor de Voedselbank Zaanstreek. "Er bestaat een angst dat er over drie weken geen voedselpakketten meer zijn en verschillende distributiecentra zijn wegens corona al gesloten. Ik vind dat het niet zo mag zijn dat mensen die het financieel al slecht hebben, straks ook geen eten meer hebben door deze crisis. Daar moet een stokje voor gestoken worden. De voedselbank staat niet meer voor deuren van supermarkten. Die loopt nu een hoop voorbijgangers mis die graag voedsel inleveren."

De coronaregels in acht

Mensen kunnen bij Nathalie benodigd voedsel komen brengen of ze haalt het na een seintje op. Ze neem daarbij de coronaregels in acht: de boodschappen worden gebracht, er wordt aangebeld. De boodschappen worden neergezet. Nathalie komt pas haar woning uit als de gulle gever minimaal drie meter verderop staat en pak de boodschappen dan van de grond.

Nathalie: "Zo raakt niemand besmet en kunnen wij elkaar toch blijven helpen. Bij het ophalen van boodschappen hanteer ik dezelfde regel. De mensen zetten de boodschappen voor de deur, dan stap ik pas de tuin in, zodat er altijd minimaal drie meter afstand blijft of er een dichte deur tussen zit."

Meehelpen? Stuur een berichtje naar nathalie173@hotmail.com en dan neemt zij contact met jou op voor de boodschappen.

Afbeelding
Decembereditie Twiskemolenloop staat voor de deur Sport 28 nov, 15:31
Afbeelding
Column Marcel van Stigt: Een ruime boog Column 28 nov, 15:12
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
Intiem concert in Ilper Vermaning Cultuur 28 nov, 14:45
Afbeelding
Slopers Algemeen 28 nov, 13:46
Afbeelding
Green Soap Company: ‘Doe mee aan de OVNH, alleen al voor publiciteit en een groter netwerk’ Algemeen 28 nov, 10:59
Afbeelding
Harry Slinger, Marjolijn Touw en Rob van de Meeberg in kerstmusical in Het Zonnehuis Cultuur 25 nov, 14:23
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Ondernemersleed Algemeen 23 nov, 08:38
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
Alle ogen gericht op de goudhaantjes tijdens WK Qatar Oranje 22 nov, 16:42
Afbeelding
Onder het tapijt Algemeen 22 nov, 16:22
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Landsmeer

Op Rodi Landsmeer volg je het laatste nieuws uit Landsmeer. Rodi Landsmeer informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Landsmeer

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Landsmeer in je mailbox.