Politiek Platform Landsmeer: nog niet alle kandidatenlijsten op orde

Algemeen
Marc de Jong
Marc de Jong (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER - De komende weken worden er weer wat kandidatenlijsten bekend voor de Landsmeerse gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Naar verwachting horen we nog dit jaar hoe de lijsten van D66, CDA en de PvdA eruitzien.

De lokale PvdA gaat in een ledenvergadering de definitieve kandidatenlijst voor de verkiezingen vaststellen. Die vergadering vindt op dinsdag 14 december plaats en de bedoeling is dat dan ook het verkiezingsprogramma wordt vastgesteld. Daarmee is de PvdA de laatste ‘landelijke partij’ waar nog geen informatie over naar buiten is gekomen. Eerder werd al vernomen dat de SP niet aan de Landsmeerse verkiezingen zal gaan meedoen.

Bij D66 worden op dit moment digitale verkiezingen gehouden via een zogenaamd ‘televoting’-systeem. Op woensdag 15 december wordt de lijst definitief bepaald in een ledenvergadering. In de tussentijd houdt D66 de kaken nog even op elkaar, maar in de wandelgangen is inmiddels al bekend dat bij D66 mogelijk twee raadsleden uit beeld zullen raken. Huidig fractievoorzitter Bert de Ridder lijkt weer terug te willen komen, maar van raadsleden Nicole Groen en Nico van Baarsen is dat naar verluidt nog allerminst zeker. Daarmee staat de teller van niet meer terugkerende raadsleden inmiddels al op 5 van de 15.

Het CDA verwacht na deze week nieuws te kunnen brengen. In oktober werd al bekend dat Eric Knibbe lijsttrekker zou zijn voor de christendemocraten, maar er was nog niks bekend over de overige kandidaten. Daar komt dus binnen ongeveer een week verandering in.

De rest maakt zeer waarschijnlijk pas volgend jaar de kandidatenlijsten bekend. Daar zit sowieso Lijst Hop en Honing tussen, dat deze week haar statuten heeft gedeponeerd via de notaris. Volgens de partij zijn er ‘deze week nog gesprekken gaande met kandidaten’, maar onzeker is wanneer de lijst definitief is. Ook Lokaal Landsmeer is achter de schermen druk bezig en verwacht ‘nog tot in het nieuwe jaar’ nodig te hebben om de lijst definitief te maken. Niet geheel verrassend is zelfs André La Fontaine weer bezig met het samenstellen van een kandidatenlijst. De oprichter van Positief Landsmeer verliet afgelopen maand de gemeenteraad, maar hoopt volgend jaar ‘met acht zetels’ terug te komen. Naar verwachting weet hij ‘medio januari’ met wie hij dat hoopt te gaan doen.

Alle overige partijen hebben dan in principe nog de hele maand januari om hun lijsten op orde krijgen, want pas op maandag 31 januari 2022 moeten alle kandidatenlijsten officieel worden ingeleverd bij het centraal stembureau van Landsmeer.

Marc de Jong