‘Festivals horen niet thuis in Het Twiske’

Algemeen
Bedreigingen van Het Twiske
Bedreigingen van Het Twiske (Cartoon: Arend van Dam)

LANDSMEER -  Vorige zomer voerde Hart voor het Twiske actie in Oostzaan, nu richt ze haar pijlen op Landsmeer. Hier wordt huis-aan-huis geflyerd. Inzet: geen festivals en overnachtingen in Natura2000-gebied het Twiske. De handtekeningen die de stichting verzamelt biedt ze op donderdag 10 februari om 19.30 aan bij het gemeentehuis. Ook spreken leden en medestanders van de stichting in tijdens de raadsvergadering.

De actie wordt omarmd door de Landsmeerse Hetty Hartman. “Het Twiske gaat me aan het hart”, zegt ze. “Toen Hart voor het Twiske me vroeg om te helpen, hoefde ik daar niet lang over na te denken.’’ 

Duurzaamheid vanzelfsprekend

Duurzaamheid is voor Hetty Hartman een vanzelfsprekendheid. Zij heeft al zesentwintig jaar een winkel in vintage kleding, ’t Winkeltje. En tot voor kort was ze fractievertegenwoordiger van D’66. 

“Het Twiske is een prachtig gebied onder de rook van Amsterdam. Daar moeten we zuinig op zijn. Festivals horen niet thuis in Het Twiske. Natuur is natuur, dat hoeft geen geld op te brengen.”

Hetty Hartman en haar man Gerard Handstede hebben de coördinatie van de flyeractie op zich genomen. Die werd tot in de puntjes voorbereid. 

Drieëntwintig gele tasjes

Vrijdag 28 januari hingen er drieëntwintig gele tasjes in de winkel van Hetty. Elk met een kaartje van de wijk die de flyeraar moet lopen. Eén voor één druppelden de enthousiaste flyeraars binnen om hun flyers op te halen. Vanaf zaterdag 29 januari zijn ze huis-aan-huis aan het flyeren. 

Geen festivals en overnachtingen

Hart voor het Twiske is tegen het verankeren van festivals en overnachtingen in de Omgevingsvisies van Landsmeer en Oostzaan.

“Als dat eenmaal mag, is het hek van de dam. Dan wordt Het Twiske overspoeld door festivalgangers en toeristen. Er komen nu al 1,6 miljoen bezoekers. Massale festivals met 50.000 bezoekers en bungalows kunnen hier niet. Ook Welcome to the Future niet”, aldus secretaris José Berkhof.  

Verkiezingstijd

De stichting heeft het moment om deze actie op touw te zetten niet lukraak gekozen.

José Berkhof: “Wij voeren actie in verkiezingstijd, om partijen uit te dagen zich over dit onderwerp uit te spreken. Politiek Landsmeer blijkt niet ongevoelig voor onze actie. De Landsmeers fracties van GroenLinks, D’66 en CDA, en de Lijst Hop en Honing hebben zich al achter ons geschaard.’’