Zes Britse vliegers herdacht die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid

Algemeen
Hans Zwanenburg legt bloemen bij het monument
Hans Zwanenburg legt bloemen bij het monument (Foto: Rodi Media/MvS)

LANDSMEER - Volgens goede gewoonte speelde de 4 mei-herdenking in Landsmeer zich deels af bij het oorlogsmonument in het Landsmeerderveld. Het monument is daar opgericht als eerbetoon aan zes Britse vliegers die in de nacht van 28 op 29 september 1941 zijn omgekomen. De Vickers-Wellington bommenwerper waarin ze zaten stortte nabij deze plek neer.

De vliegers - W.R.J. Brown, A.W.M. Chapman, E. Fieldhouse, H. Mcl. MacDonald, J.S. Parry en I.J. Robertson - van het Britse 99th Squadron keerden terug van een geslaagd bombardement van de Italiaanse stad Genua. Hun thuisbasis hebben ze niet gehaald. Onderweg is het vliegtuig geraakt door een Duitse Messerschmidt. Het noopte de bemanningsleden het vliegtuig te verlaten en de automatische piloot in te schakelen. Het was een mistige nacht en de bemanningsleden moeten in de veronderstelling hebben geleefd dat ze boven land vlogen. In werkelijkheid vlogen ze boven de Noordzee. De zes vliegers verdronken, de Vickers-Wellington vloog door naar het Landsmeerderveld en stortte daar neer.

Jaarlijks worden de Britse vliegers, van wie er drie nooit zijn teruggevonden, bij het monument herdacht. Fanfarecorps De Eendracht verzorgde een ingetogen introductie en speelde later zowel het Engelse als en Nederlandse volkslied en ‘The Last Post’. Toespraken en bloemen waren er onder meer van burgemeester De Lange en Hans Zwanenburg van de Groep Luchtmacht Reserve. Benadrukt werd, met een verwijzing naar het huidige oorlogsgeweld in Oekraïne, dat de zes slachtoffers hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.

Het 99th squadron van de Royal Air Force, normaalgesproken vertegenwoordigd bij de ceremonie, kon er net als de voorgaande twee jaar niet bij aanwezig zijn.  

Burgemeester De Lange hield een toespraak.