Nieuwe coalitie gemeente Landsmeer

Algemeen
Een feestelijke toast. Vanaf links: Eric Knibbe (CDA), André La Fontaine (Positief Landsmeer), Jacobien van Boeijen (GroenLinks) en Axel Damme (Lokaal Landsmeer).
Een feestelijke toast. Vanaf links: Eric Knibbe (CDA), André La Fontaine (Positief Landsmeer), Jacobien van Boeijen (GroenLinks) en Axel Damme (Lokaal Landsmeer). (Foto: Lokaal Landsmeer)

LANDSMEER - De gemeente Landsmeer heeft een nieuwe coalitie, bestaande uit Lokaal Landsmeer, GroenLinks, Positief Landsmeer en CDA. Daaraan is een kwartaal van onderhandelingen vooraf gegaan, waarbij Lokaal Landsmeer als winnende partij van de gemeenteraadsverkiezingen, het initiatief heeft genomen. 

Daarnaast is er overeenstemming bereikt over wie de beoogde wethouders worden en hoe de portefeuilles op hoofdlijnen worden verdeeld. Een onafhankelijk extern bureau doet op dit moment een verplicht integriteitsonderzoek naar de kandidaat-wethouders. Zodra er op basis van de integriteitstoets groen licht gegeven kan worden, maakt de gemeente bekend welke partij een wethouder levert en worden de namen van de wethouders, de verdeling van de portefeuilles en de datum van installatie bekend.

De titel van het coalitieprogramma luidt ‘De gemeenteraad van Landsmeer komt tot de kern(en)!’ In het programma komen puur Landsmeerse thema’s aan bod. Daarmee worden de belangen van de inwoners van Den Ilp, Landsmeer en Purmerland, maatschappelijke instellingen, stichtingen, verenigingen en ondernemers zoveel mogelijk worden behartigd. 

Dorps, groen, sociaal en zakelijk zijn de kernwoorden voor de aankomende jaren. Het programma laat ruimte, ook aan de overige partijen, omdat de coalitiepartijen zeer goed begrijpen dat er in vier jaar tijd veel kan gebeuren waarop ingespeeld moet kunnen worden. Er liggen volgens de coalitiepartijen grote uitdagingen en ze zien het als taak van de raad om de inwoners op de hoogte te brengen en mee te nemen in het proces. Een woordvoerder: “In 2026 bestaat onze gemeente zevenhonderd jaar. Het zou mooi zijn als we dit moment met elkaar kunnen vieren en dan terugkijken op een geslaagde periode, waarin de behoefte van de inwoners centraal heeft gestaan.”

De coalitie geeft zichzelf de opdracht mee transparant te zijn, bereikbaar te zijn voor kritiek en commentaar, hulp van inwoners te aanvaarden en samen in alle kernen een fijne en hechte gemeenschap te creëren. Zo moet het raadswerk tot bloei kunnen komen en goed functioneren. “Kortom, een gedetailleerd programma waarmee de coalitie een aantal fundamentele veranderingen wil doorvoeren op diverse gebieden; een coalitieprogramma dat tot de kern(en) komt!”

De inhoud van het  gehele coalitieprogramma is te lezen op de gemeentewebsite.